S kozama treba znati i to voljeti

0
Komunalac add

Naš uzgajivač koza Darko Ornik nedavno je kući u Lonjicu donio drugu i treću nagradu iz Gudovca. Drugu je nagradu osvojio njegov mladi jarac Mrga, a treću kolekcija mladih jarica. To su perjanice u Ornikovu stadu koje danas broji 47 koza i pet jarica, sve sanske pasmine.

To je vrlo zahvalna pasmina za mlijeko, a koze su mirne, poslušne i zahvalne. Ali, mi ih i dobro hranimo. Dobivaju samo sijeno i redovito idu na pašu. Zahtjevno je to, jer moramo osigurati dnevno 150 kilograma sijena (tri kile po kozi), a na pašu ih vodim svako dopodne od travnja do iza trećeg mraza, što znači 250 dana godišnje. No, dobro je to i za moju kondiciju i zdravlje. I, ništa bez ljubavi i predanosti tome poslu – sa smiješkom nam pripovijeda ovaj stočar.

Svo mlijeko predaje u jednu privatnu mljekaru. Kaže kako starije koze daju i 1.400 litara, a nagrađene jarice su dogurale već do 1.100 litara mlijeka, čime je vrlo zadovoljan.

Zadovoljan sam i cijenom, a zadnje dvije godine i plaćanje je sve urednije – kaže, a na pitanje da li će povećavati stado odgovara:

Ma, ne! Ovo je dovoljno posla za mene i suprugu, jer sve radimo samo nas dvoje. Ovaj način proizvodnje je najjeftiniji, koze su zadovoljne, zdrave i dugovječnije nego da ih hranim „iz vreće“. Evo, imam i jednu staru 13 godina i ne dam je iz štale. Kao i sve ostale, te vam se životinje uvuku „pod kožu“. Posebno ova, koja je kao mlada jarica prva došla na naše gospodarstvo još 2005. godine kada smo krenuli s ovim  poslom.

Očekivanja, posebno od Mrge?

Ostajemo na ovolikom stadu. To je dovoljno posla i dovoljno za normalnu zaradu. A, što se tiče Mrge, vjerujem da će on imati sve odlike dobrog jarca, pa i šampionskog. On je već u godini dana imao 47 „skokova“, pa samo trebamo pričekati rezultate – dodaje Darko Ornik.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime