Rezultati eksperimentalne provedbe “Škole za život”

0
Komunalac add

S početkom nove školske godine obrazovni sustav trebao bi se promijeniti  iz temelja, kroz uvođenje tzv. „Škole za život“. No iz obrazovnog sektora stižu zabrinjavajuće vijesti, navodi HRT.

Naime, učenici osnovnih i srednjih škola koji su lani sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi “Škole za život“ nisu napredovali.

U naputku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji je pratio rezultate eksperimentalne provedbe “Škole za život“ stoji kako su učenici na relativno niskoj razini sposobnosti rješavanja problema, a dobiveni podaci 2019. godine su u određenoj mjeri usporedivi s rezultatima PISA-E 2012. godine. U eksperimentalnu provedbu „Škole za život“ bilo je uključeno 74 osnovnih i srednjih škola Hrvatske. U sklopu programa testirana je sposobnost rješavanja problema i kritičkog razmišljanja učenika.

U ispitivanju koje je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja sudjelovala su 6952 učenika, a ispitivanje je provedeno u online okruženju.

Iako su učenici kazali da im ispiti kojima su pristupili nisu bili teški, iz Nacionalnog centra poručuju da se 87 posto učenika prvih razreda srednjih škola uključenih u eksperiment nalazi na osnovnoj razini rješavanja problema i logičkog zaključivanja, a 6,5 posto njih ispod je osnovne razine, donosi Večernji list.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime