Retencija Vir u funkciji

0
Komunalac add

Gotovi su radovi na retenciji Vir, sustav brana između Cerja i Celina. Očekuje se još tehnički pregled brane i ishođenje uporabne dozvole. Vrijednost projekta je oko 9 milijuna i sto tisuća kuna, a zbog inflacije i poskupljenja radova planira se još oko 500.000 kuna troškova.

Investitor su Hrvatske vode, a osnovna je namjena projekta zaštita od velikih voda i poplava u naseljenom dijelu Vrbovca. Projekt je obuhvatio izgradnju retencijskog prostora, nasute brane, betonske građevine s temeljnim ispustom i preljevom te prometnice po kruni brane. Brana je dugačka 382 metra, maksimalne širine 38 metara, a maksimalni protok iznosi 3,02 m3/s. Retencija Vir izvedena je uzvodno od lokalne ceste Topolovec – Cerje.

Izgradnjom retencije omogućena je redukcija nizvodnih protoka na vodotoku Zlenin-Vrbovec na količine koje neće izazvati izlijevanje iz korita i štete od plavljenja. Prije izgradnje često je plavljeno područje nogometnog igrališta, starog sajmišta Elektre i današnje lokacije Eurospina.

Problemi koji se očekuju je stvaranje štete vlasnicima zemljišta uz branu koju stvara voda zadržavajući se na privatnim parcelama uzvodno od brane. Taj se problem planira riješiti otkupom zemljišta.

Izgradnja retencije velika je i važna investicija naglasio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. –Tu se stvara jedno retencijsko jezero kad su velike kiše i zapravo samo mali dio vode se propušta prema Vrbovcu, tako da donji Vrbovec više nije ugrožen od tih kiša – rekao je Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime