Renesansa i humanizam na djelu u Vinkovcu

0
Komunalac add

Prošli vikend je u koncertnoj dvorani edukacijsko-terapijskog imanja u Vinkovcu 57 b zavladao renesansi duh glazbe i plesa koji je u humanoj sinergiji koncerata i radionica bio usmjeren poboljšanju kreativnog razvoja osoba s razvojnim poteškoćama putem glazbe, plesa i druženja. Članovi Hrvatske Orff Schulwerk udruge upoznali su sudionike projekta s renesansnim plesovima koji su kroz interaktivni način imali priliku sudjelovati u plesnim izvedbama. Ansambl za ranu glazbu Minstrel je renesansnom glazbom potaknuo opuštenu atmosferu među svim sudionicima i doprinio blagotvornosti učinka glazbenih nota na sve okupljene. Zahvaljujući inicijativi predanih i plemenitih ljudi nastao je jedinstveni projekt u općini Preseka. Ljubav i želja za pomoći obiteljima osoba s razvojnim teškoćama, mjesto Vinkovec pretvorile su u žižu kulturnog, glazbenog, plesnog i ljudskog druženja.

Dr. sc. Ksenija Burić je predstavila projekte Ministarstva kulture i medija koji su održani na Edukacijsko-terapijskom imanju u Vinkovcu:

ETI Vinkovec – Edukacijsko-terapijsko imanje u malom selu Vinkovec, između Vrbovca i Zeline seosko je imanje u privatnom vlasništvu. Osim osiguranja mjesta življenja za svoje vlasnike, od svog osnivanja i samog početka gradnje, imanje ima i edukacijsko-terapijsku funkciju. Vlasnici imanja po prirodi svog profesionalnog djelovanja upoznati su sa svakodnevnim potrebama i problemima s kojima se susreću obitelji osoba s razvojnim teškoćama. Želja vlasnika  je  osigurati  prostor na kojem će se u vrlo specifičnim uvjetima i uz odgovarajuće sadržaje i programe poticati i poboljšavati  kreativni razvoj  djece, mladih i odraslih, a njihovim obiteljima osigurati mjesto gdje će moći ugodno boraviti.

Projekt Ministarstva kulture “Koncert za razvoj publike u općini Preseka i Koncert i radionica za osobe s poteškoćama u razvoju”, kojeg je nositelj Ansambl Minstrel iz Zagreba, a partner Hrvatska Orff Schulwerk udruga, realiziran je 7. i 8. svibnja 2022. godine u Vinkovcu na imanju ETI. Na radionici za osobe s poteškoćama sudjelovalo je desetak korisnika Centra za rehabilitaciju Stančić i čak tridesetak osoba iz Udruge i ustanove Ozana iz Zagreba. Koncert za razvoj publike okupio je oko 40 gledatelja iz šireg vrbovečkog okruženja i iz Zagreba.

Dugogodišnje prijateljstvo i suradnja s voditeljicom ansambla Minstrel gospođom Ladom Magdalenić Morpurgo rezultiralo je organizacijom i realizacijom ovog projekta. Članovi ansambla za ranu glazbu Minstrel spretni su muzičari, koji su izvodeći renesansnu muziku bili u mogućnosti pratiti i podržati plesne korake korisnika projekta, a istovremeno im pružiti predivno muzičko iskustvo. Istodobno, koncertna izvedba upravo renesansne glazbe u ovako specifičnom okruženju, kakvo pruža imanje ETI, pokazalo se vrlo primjerenim izborom.

Voditeljica Lada Magdalenić Morpurgo predstavila je Ansambl za ranu glazbu Minstrel koji je sudjelovao u provedbi projekata Ministarstva kulture i medija u Vinkovcu.

Ansambl za ranu glazbu Minstrel, je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjevjekovne i renesansne glazbe, a ponekad nastupa i u renesansnim kostimima. Izvodi  renesansne plesove, pjesme duhovnog i svjetovnog karaktera te se često pojavljuje na manifestacijama poput viteških turnira, na srednjevjekovnim domjencima i na sajmovima.

Ideja o osnivanju ansambla potekla je 1992. godine od tadašnjih studenata na Muzičkoj Akademiji Ante Bena, Vesne Matane i Sonje Gospodnetić koje je zainteresirao zvuk starih instrumenata i skladbe iz doba renesanse. Započeli su svoje istraživanje i osnovali ansambl koji djeluje neprekidno već 30 godina. Zadnjih desetak godina ansambl je primio mnogo novih članova i proširio svoj repertoar sa skladbama iz doba baroka. Od 2016. godine ima sezonu rane glazbe u Zagrebu.

Godine 2019. ansambl je upoznat s idejom Ksenije Burić i Branka Meštrića o terapijskom centru koji su izgradili i kojeg vode na svom imanju u Vinkovcu kod Preseke. Svi članovi ansambla su bili oduševljeni idejom da bi kroz svirku i nastupe mogli doprinijeti muzikoterapiji i vrlo profesionalnom radu Ksenije i Branka. Tako je uz pomoć Ministarstva kulture realiziran projekt.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime