Rekordna turistička godina u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

2018. godina bila je rekordna turistička godina u Zagrebačkoj županiji: broj dolazaka veći za je 41posto nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj noćenja za 33 posto. Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 29.643 domaći gosti.

I u 2018. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

Inače, u Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu u narednom razdoblju. Radi se o projektu izgradnje “Posjetiteljskog centra Sošice”, investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a koji bi trebao biti realiziran do veljače 2020. godine. Drugi je milijun eura vrijedan projekt In cultura veritas kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine, a njime se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u RH dužine oko 115 km i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna.

(Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime