Recital kajkavske poezije „Stara lipa“

0
Komunalac add

Udruga ”Osebunjek” za očuvanje kajkavskog govora i kulturne baštine grada Vrbovca i Turistička zajednica Grada Vrbovca objavili su Poziv za prijavu na natječaj recitala kajkavske poezije u Vrbovcu pod nazivom „Stara lipa“.

Pravila natječaja su sljedeća:

  1. Natjecati se mogu svi građani Republike Hrvatske koji pišu poeziju na kajkavskom narječju.
  2. Natječaj recitala je otvoren od 15. ožujka do 15. travnja ove godine.
  3. Svaki autor može sudjelovati s najviše tri pjesme. Tema pjesama je slobodna. U obzir dolaze samo do sada neobjavljene pjesme u tiskarskom ili elektronskom obliku.
  4. Pjesme se šalju poštom, prepisane u tri primjerka, potpisane šifrom u velikoj omotnici.Također, natjecatelji su dužni poslati radove i podatke o autoru na mail Udruge ”Osebunjek”: osebunjek@gmail.com .
  5. Za slanje poštom, u veliku omotnicu, potrebno je priložiti zatvorenu manju u kojoj će biti podaci o autoru (ime, prezime, adresa i kontakt) te šifra, koja nikako ne smije biti pseudonim autora. Na manjoj omotnici potrebno je napisati šifru autora kojom su pjesme potpisane.
  6. Pjesme se šalju na adresu: Udruga ”Osebunjek”, Zagrebačka 143, 10340 Vrbovec.
  7. Za najbolje tri pjesme dodjeljuju se nagrade. Prva nagrada je 1.000,00 kuna u gotovini, druga je ili u novčanom iznosu ili u materijalnoj protuvrijednosti od 700,00 kuna, treća, također, jednako tako, u iznosu od 400,00 kuna.
  8. Autori su dužni odazvati se na recital i čitati svoju pjesmu koja će biti određena za čitanje na recitalu. Ukoliko nisu u mogućnosti prisustvovati recitalu, molimo neka odrede osobu koja će čitati njihovu pjesmu.
  9. Svaki sudionik recitala čije će pjesme ući u Zbornik pod nazivom Stara lipa, primit će po jedan primjerak Zbornika i Zahvalnicu za sudjelovanje. Za osvojena prva tri mjesta, uz nagrade, bit će dodijeljena priznanja.
  10. Objava rezultata je 1. svibnja.
  11. Recital će se održati 10. 5. 2019. u Vrbovcu. Svi podaci o održavanju recitala bit će objavljeni s objavom rezultata.
  12. Predsjednica Udruge ”Osebunjek” Katarina Zadrija neće se natjecati na recitalu.
  13. Pjesme za natječaj moraju biti pisane u Word dokumentu (Times New Roman, font 12) ili strojno. Radovi upućeni na recital se ne vraćaju.

Za naziv recitala odabrano je drvo lipa i to kako organizatori objašnjavaju zato što je lipa sveto staroslavensko drvo i svako mjesto u gornjohrvatskim prostorima ima svoju lipu. U Vrbovcu je do nedavno rasla lipa koja je po predaji zasađena na dan rođenja grofa Petra Zrinskog. Bila je stara i dotrajala pa je, nažalost, morala biti porušena. Generacije i generacije Vrbovčana su uz nju rasle, igrale se i ljubovale. Stariji se sa sjetom sjete svoje stare lipe. U želji da se sjećanje na lipu održi, da se prenese na mlađe generacije, ovaj recital kajkavske poezije nazvan je baš po toj lipi – stoji u pojašnjenju.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime