Realiziran projekt “DVD Vrbovec – prijatelj voda i šuma”

0
Komunalac add

DVD Vrbovec sudjelovao je na natječaju INE na temelju kojeg je pribavljena razna vatrogasna oprema. Sada vrbovečki vatrogasci mogu još učinkovitije i kvalitetnije postupati u svojim intervencijama na zaštiti čovječjeg okoliša i bioraznolikosti i to ne samo na vrbovečkom području nego i u svim drugim situacijama gdje je neophodna njihova pomoć.

INA je 2014. godine pokrenula natječaj pod nazivom Inin Zeleni pojas u sklopu kojeg sufinancira projekte s ciljem očuvanja okoliša u lokalnim zajednicama. Među 15 raznolikih projekata koji su ove godine odabrani zbog važnosti za lokalnu zajednicu, te bolju budućnost društva, nalazi se i projekt pod nazivom „DVD Vrbovec – prijatelj voda i šuma“ kojega je DVD Vrbovec realizirao u studenom ove godine.

Zahvaljujući Ininom Zelenom pojasu i donaciji od 2.000,00 €, DVD Vrbovec nabavio je pumpe. Tako su nabavljene: muljna pumpa Pedrollo (400 V), muljna pumpa Pedrollo (230 V) i pumpa za vodu Honda.

Pomoću pumpa je izvršeno čišćenje, ispumpavanje i prepumpavanje starih bunara, u svrhu zaštite vode i tla, odnosno biološke raznolikosti. Pumpe će se i dalje koristiti u spomenute svrhe, kao i u slučaju izvanrednih prirodnih nepogoda.

Iznimna nam je čast sudjelovati na ovako velikom natječaju te biti primjer našim kolegama, kao i svim ostalim udrugama – rekao je predsjednik DVD-a Vrbovec Kristijan Soviček.

Do sada je kroz Inin Zeleni pojas ukupno uloženo gotovo pola milijuna eura te podržano 149 projekata. U suradnji s partnerima, u sklopu Zelenog pojasa posadili su 11 761 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zazelenili prostor od 121 339 četvornih metara, ali tu još nisu ubrojeni ovogodišnji rezultati dok svi projekti ne budu završeni. Također, u sklopu Zelenog pojasa, uredili su zelene staze, obnovili odmorišta i dječja igrališta, čistili livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke, te obnavljali prihvatilišta za životinje, otvarali učionice u prirodi, podržali rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime