Raste broj obrta na području Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Raste broj obrta na području Zagrebačke županije. Unazad godine i pol dana otvoreno ih je oko 500. –Trendovi su pozitivni i u tom smislu možemo biti zadovoljni. Naravno, želja je da imamo još i više obrta, da nam gospodarstvo ide pozitivnim smjerom, da se dalje razvija- na otvorenju 5. Obrtničkog foruma Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020. rekao je Damir Fašaić, županijski pročelnik za gospodarstvo. Fašaić je podsjetio da je, prema pokazateljima FINA-e za 2018., gospodarstvo Zagrebačke županije u samom vrhu RH.

Po visini ostvarenog prihoda, s 54 milijarde kuna, poduzetnici naše županije drugi su u RH, odmah iza grada Zagreba. Zagrebačka županija bilježi i najveću stopu zapošljavanja u odnosu na predkrizno razdoblje. No, uvijek se može bolje i više, stoga očekujemo još pozitivnije trendove-rekao je Fašaić.

Među petstotinjak novootvorenih obrta najviše je uslužnih djelatnosti, a većina ih je otvorena mjerama samozapošljavanja. Zamjenica župana Nadica Žužak, obrativši se prisutnima u ime Županije, rekla je da na prostoru županije ima oko 5500 aktivnih obrta, što pokazuje da se gospodarstvo oporavilo. –Obrtnici daju veliki doprinos gospodarskoj slici županije, koja je iz godine u godinu sve bolja. Zagrebačka županija je jedna od gospodarski najbrže rastućih županija u RH, a tome doprinos, svakako, daju i obrtnici. Vjerujem da tome u prilog ide i ono što Županija radi za mikro, malo i srednje poduzetništvo. Iz proračuna smo, od 2013. do zaključno s 2019., dodijelili preko 1200 potpora u iznosu većem od 35 milijuna kuna– rekla je zamjenica Žužak.

Govorila je i o drugim vidovima pomoći obrtništvu, istaknuvši sufinanciranje kamate poduzetničkih kredita i nedavno potpisivanje ugovora s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj. –Potpisali smo ugovor kojim će Županija sufinancirati kamatu s jednim postotnim poenom. Prilika je ovo pozvati gradove i općine da se i oni priključe ovoj mjeri i da prvi puta u županiji imamo poduzetničke kredite s nula posto kamate – rekla je zamjenica. Naglasila je i potporu Županije strukovnome obrazovanju, kroz stipendiranje deficitarnih zanimanja, kao i projekt Centra kompetentnosti u strojarstvu, vrijednosti oko 100 milijuna kuna, u kojega su uključene tri strukovne škole – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu.

(Foto: Zagrebačka županija)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime