Rakovec u završnici derbija potvrdio pobjedu protiv Gaja

0
Komunalac add

PRVENSTVENA UTAKMICA 13. KOLO 1. ŽNL ISTOK

RAKOVEC – GAJ 3 : 1

RAKOVEC. Igralište NK Rakovec. Gledatelja 100.

Sudac:Matija Spudić (Ivanić-Grad)7.Pomoćnici: Krunislav Amić i Fran De Villa (oboje iz Križa).

Delegat: Marinko Kostiha (Haganj).

STRIJELCI: 1:0I. Grgoić (47), 2:0D. Baček(78), 2:1 S. Grgoić(83), 3:1 Čerkez 90+3).

RAKOVEC: Jurić7,5, D. Baček 7,5,Očić 7, (od 82. Pavlović -), Dujmić 7, Jendriš 7, Tomić 7, (od 53. Štefinovec 7), Krvarić 7, (od 82. Pavlović -), F. Baček 7, Radotović 7, (od 63. Bartol 7 7), Čerkez 7,5, Grgoić 7,5.

TRENER: Dalibor Milanović 7.

GAJ: Kosovec 6,5, Badenić 6,5, (od 82. Medverec -), Bunjački 6,5, Subić 6,5, M. Benko 7, J. Gomerčić 6,5, D. Benko 6,5, S. Gomerčić 7, Kuten 6,5, M. Gomerčić 7, Pajur 6,5, (od 43. Jaković 6,5).

TRENER: Hrvoje Medverec6,5.

CRVENI KARTON: Sven Subić (90+1)

IGRAČ UTAKMICE: Ivica Grgoić.

Utakmica između Rakovca i Gaja bila je odigrana po kišovitom vremenu i na skliskom, teškom i blatnjavom terenu koji je onemogućio lijepu, kvalitetnu i kombinatornu igru. Unatoč lošim vremenskim prilikama i lošem terenu za igru, obje momčadi su odigrale krajnje borbenu i požrtvovnu utakmicu te tako još jednom potvrdile da se radi o derbiju u kojem svi igrači pružaju svoj maksimum. Iako je drugoplasirani Rakovec bio papirnati favorit uoči utakmice protiv 12. plasiranog Gaja, obje momčadi su se s maksimalnim respektom pripremale za derbi koji se između Rakovca i Gaja igra skoro već pola stoljeća.

U početnom ispitivanju međusobnih snaga i prilika na terenu, igra se odvijala između dva kaznena prostora. Prvi su ozbiljno zaprijetili gosti u 12. minuti. Mišel Gomerčić je izveo slobodni udarac s 25 m, a vratar Jurić je krajnjim naporom izbacio loptu u korner. U 27. minuti Kuten se našao u velikoj prigodi, ali je njegov udarac 10-tak m završio iznad domaćih vrata. Domaćin je stvorio prvu 100 % priliku tek u 44. minuti. Grgoić je snažno tukao s ruba kaznenog prostora, Kosovec obranio loptu, a odbijenu loptu Dominik Baček šutirao s 5 m koju je izvanrednom reakcijom Kosovec izbacio u korner. Prvo poluvrijeme je proteklo u laganoj inicijativi Gaja koji se bolje snašao na teškom terenu dok su se domaći igrači tražili na skliskom i vodom natopljenom igralištu.

U nastavku je Rakovec zaigrao puno bolje i bio bolja ekipa koja je u 47. minuti stigla do rezultatske prednosti. Domaći kapetan Ivica Grgoić je iskosa s lijeve strane u kaznenom prostoru ispred sebe imao tri gostujuća igrača koji su ga pokušali blokirati u napadu i kada je sve izgledalo da je izgubljeno, Grgoić je s 10-tak m lucidnim i preciznim udarcem neobranjivo pogodio u donji lijevi kut. Dominik Baček je u 78. minuti uputio snažan centaršut koji je sretno završio u gostujućoj mreži kojem je kumovao i Kosovec. Gaj se vraća u utakmicu u 83. minuti. Mišel Gomerčić je izveo korner s desne strane, a Stjepan Grgoić neometan s glavom s 7 m zakucao loptu u domaću mrežu. U zadnjim minutama utakmice, Gaj je napadao svim raspoloživim snagama, ali je domaća obrana predvođena iskusnim stoperima Ivanom Dujmićem i Nikolom Jendrišem kao i vratarom Mijom Jurićem odoljela svim gostujućim prijetnjama. U sudačkoj nadoknadi u 90+3 minuti Rakovec je u dramatičnoj i neizvjesnoj utakmici potvrdio pobjedu. Bartol je probio lijevu stranu i potom centrirao, a Čerkez s 10 m snažnim udarcem pogodio gostujuću mrežu za zasluženu pobjedu 3:1. Kod domaćina svojim se obranama istaknuo vratar Mijo Jurić kojem je to bila oproštajna utakmica, koji je odlučio svoju životnu sreću potražiti u Švicarskoj, kao i veliki dio mladih ljudi koji svakodnevno napuštaju Hrvatsku. U domaćim redovima bili su bolji Ivica Grgoić, Bojan Čerkez i Dominik Baček. Kod gostiju svojom igrom su se istaknuli Matej Benko, Stjepan Grgoić i Mišel Gomerčić. Kuriozitet utakmice je da su braća Grgoić bili strijelci, Ivica za Rakovec, a Stjepan za Gaj.

Sudac Matija Spudić je imao pune ruke posla kako zbog igračkih tenzija i preoštrih startova na terenu, tako i radi same navijačke napetosti i bučnog navijanja na tribinama i na ogradi nogometnog igrališta. Tako je sudac Spudić dodijelio 8 opomena i isključio gostujućeg igrača u sudačkoj nadoknadi. Kod domaćina su požutjela 2 nogometaša, a kod gostiju 6 igrača.

Rakovec je teškom pobjedom protiv Gaja zadržao najmanje drugo mjesto, a može i na sam tron ako Kloštar ne pobijedi Bana Jelačića. Time je potvrđena igračka kvaliteta Rakovca kojeg je u jesenskom dijelu uspješno vodio trener Dalibor Milanović. Gaj nije razočarao s igrom, ali je potvrdio da teško postiže zgoditke pa tako onda i teško osvaja bodove. Međutim, Gaj je u samoj završnici jesenskog dijela konsolidirao svoje redove pa se očekuje da će u proljetnom dijelu napraviti bodovni uzlet jer je očito da je Hrvoje Medverec posložio momčad, koja je uoči ovog prvenstva ostala bez nekolicine stožernih igrača.

I na kraju nešto iz povijesti međusobnih prvenstvenih ogleda između Rakovca i Gaja. Prvi derbi je odigran u okviru Općinske nogometne lige Vrbovec 14. rujna 1975. godine u Gaju gdje je domaćin Gaj protiv Rakovca slavio rezultatom 5:3. U drugom derbiju koji je opet odigran u Gaju 18. travnja 1976. godine, utakmica je između domaćina Rakovcai Gaja  završila rezultatom 3:4. Naime, NK Rakovec je osnovan 1975. godine i svoje je prvenstvene utakmice igrao kao domaćin u Gaju dok nije bilo izgrađeno sadašnje igralište u Rakovcu.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime