FOTO: Rakovec proslavio velike vatrogasne obljetnice

0
Komunalac add

Općinsko središte Rakovec proslavilo je velike vatrogasne obljetnice: 100 godina vatrogastva i 90 godina osnivanja DVD-a Rakovec na kojima su nazočile mnoge osobe iz političkog, društvenog, sportskog i javnog života općine Rakovec kao i brojni gosti iz drugih mjesta. Vatrogasno djelovanje koje je započelo prije 100 godina snažno je utjecalo i na sveukupni društveni život Rakovca i okolnih mjesta. Rakovečki vatrogasci su tijekom svoga stoljetnog rada bili jedan od glavnih čimbenika svekolikog razvoja Rakovca. Stoga ne čudi da 100-godišnja vatrogasna tradicija u koje su utkale svoje aktivnosti mnoge prijašnje generacije i danas pozitivno djeluje na mlađe naraštaje da se aktivno uključe u rad DVD-a Rakovec i da nastave stazama svojih prethodnika.

Doček gostiju i uzvanika kod vatrogasnog doma u Rakovcu bio je popraćen uz glazbene taktove Limene glazbe Vrbovec. Na proslavi su bili predstavnici od VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZO Gradec, DVD Blaškovec, DVD Brčevec, DVD Celine, DVD Dugo Selo, DVD Gaj,DVD Haganj, DVD Ježevo, DVD Kosnica, DVD Lonjica, DVD Luka, DVD Pirakovec, DVD Poljana, DVD Preseka, DVD Vrbovec kao i drugih društava. Svečana proslava započela je mimohodom vatrogasaca i gostiju od vatrogasnog doma do župne crkve sv. Jurja. Misno slavlje koje je bilo posvećeno obljetnicama rakovečkih vatrogasaca, gostima i vjernicima predvodio je rakovečki župnik Darko Rogina. Župnik Rogina se u svojoj propovijedi na osobiti način zahvalio na dobrobiti, humanizmu i društvenom angažmanu svim pripadnicima i generacijama DVD-a Rakovec.

Voditeljica svečane sjednice Martina Pankretić sve je nazočne upoznala s poviješću i razvojem vatrogasnog društva u Rakovcu. – Rakovčani i DVD Rakovec obilježavaju dvostruku obljetnicu i to 100 godina  vatrogasnog djelovanja na području Rakovca i 90. obljetnicu osnutka Društva. Zahvaljujući Marijanu Krznaru koji je proučavajući dokumente DVD-a Vrbovec pronašao podatak u vrbovečkim zapisnicima, a koji nije do danas bio poznat da je 13. srpnja 1922. godine odlukom tadašnjeg Poglavarstva općine Vrbovec osnovana četa od 12 vatrogasaca pri Zemljišnoj zajednici Rakovec i to kao podružnica DVD-a Vrbovec. Iste godine posuđena je na upotrebu i vatrogasna štrcaljka te 30 m cijevi. U Rakovcu je 21. studenoga 1931. održan sastanak inicijativnog odbora od tadašnjeg učitelja Pavla Prpića, župnika Stjepana pl. Nemčića, Franje Borovečkog, Đure Haladina, Ivana Komorčeca i Antuna Porkulabića, koji su sve pripremili da se 26. studenoga 1931. godine sazove osnivačka skupština DVD-a Rakovec na kojoj su bila prisutna 42 osnivača. Prvo rukovodstvo su činili: predsjednik Stjepan pl. Nemčić, zapovjednik i tajnik Pavao Prpić, podzapovjednik Franjo Borovečki, blagajnik Đuro Biđin, vježbatelj Ivan Porkulabić i spremištar Đuro Prelec – istaknula je.

Početkom 1932. godine potvrđena su pravila od nadležnih tijela i vatrogasna pravila čime je Društvo steklo i pravnu osobnost. Iste godine je Zemljišna zajednica Rakovec ustupila DVD-u Rakovec na upotrebu „patrolnicu“ koja se nalazi na istom mjestu gdje se i sada nalazi mali dom Društva u središtu Rakovca. Nadzorni odbor DVD-a Rakovec bio je izabran 12. travnja 1932. godine kojeg su činili Đuro Haladin i Miško Porkulabić. Za trubača se izabire Imbro Dobrica, a za njegovog zamjenika Đuro Fašing, dok se za ubiranje članarine zadužuje Mijo Porkulabić. Mnogi požrtvovni Rakovčani su tijekom proteklih 100 godina utkali neizmjerno puno truda, volje i sredstava u ovo Društvo. Njihov primjer slijedi i današnjih 107 članova DVD-a Rakovec od najmanjeg uzrasta pa do veterana – ispričala je Pankretić.

Predsjednik DVD-a Rakovec Ivica Porkulabić je u svom pozdravnom govoru naglasio da s velikim poštovanjem i on odaje, u ime svih rakovečkih vatrogasaca, priznanje njihovim prethodnicima koji su vatrogastvo na ovom području začeli, ali i svima koji danas nose s ponosom vatrogasni znak, te koji su utisnuli duh vatrogastva koji nikada ne prestaje i prenosi se s koljena na koljeno. – Posebno priznanje odajem i našim vatrogasnim veteranima koji, siguran sam, danas s ponosom ovdje gledaju svoju djecu, unuke i susjede kako nastavljaju s njihovim radom. Kroz proteklih 90 godina bilo je puno uspona i padova. Bilo je ratnih zbivanja, bilo je nebrojeno puno požarnih i nepožarnih aktivnosti, bilo je velikih društvenih akcija koje su i danas vidljive. Posebno ovdje naglašavam i gradnju ovog vatrogasnog doma koje je građeno 1980-ih godina pod predsjedanjem tadašnjeg i našeg današnjeg počasnog predsjednika Ivana Dobrice. Kroz ovaj dom prošla su mnoga imena naše estrade od Ivce Šerfezija, Ljupke Dimitrovske, Drage Bahuna, Nede Ukraden, Krunoslava Kiće Slabinca i mnogih drugih. Bilo je to vrijeme kada su DVD Rakovec i tadašnji aktiv žena Rakovec bili glavni pokretači čitavog društvenog života na ovom području i svima nam pokazali kako se zajedničkim radom može jako puno učiniti. Danas i u budućem vremenu, na nama svima koji smo danas aktivni, ostaje da duboko cijenimo rad naših očeva, majki, djedova i baka. Da taj duh vatrogastva prenosimo na našu djecu i unuke i da nam hrvatsko i rakovečko vatrogastvo živi još puno stoljeća – rekao je Porkulabić.

Predsjednik DVD-a Rakovec Ivica Porkulabić

U pozdravnom govoru zapovjednik DVD-a Rakovec, Branko Herček je istaknuo da DVD Rakovec u sadašnjem trenutku ima 107 članova, od čega 32 operativnih vatrogastkinja i vatrogasaca, 20 pričuvnih vatrogasaca, 17 članica i članova vatrogasne mladeži, 12 članica i članova vatrogasnog podmlatka, 14 veterana i 12 ostalih članova. – Od svih njih po vatrogasnim zvanjima imamo: 24 vatrogasaca i 2 vatrogastkinje, 3 vatrogasaca 1. klase i 5 vatrogastkinja 1.klase, 11 dočasnika i 2 dočasnice, 3. dočasnika 1. klase i 1 dočasnicu 1. klase, 4 časnika i 1.časnicu, 4 časnika 1. klase i 1. časnicu 1. klase. Kroz dodatne obuke imamo osposobljenih: 4 voditelja mladeži, 7 bolničara od čega su 2 više medicinske sestre, 6 vozača, 2 vatrogasca osposobljena za dišne aparate i 7 osposobljenih vatrogasaca za rukovanje motornim pilama. Kao i svako društvo, tako je i ovo imalo svoje uspone i padove, ali kad je trebalo pomoći svojem bližnjem, kad je trebalo gasiti vatru, kad je trebalo spasiti živote i imovinu treba reći da se nikada, ali stvarno nikada nije dogodilo da rakovečki vatrogasci nisu kao jedan pohitali u pomoć i dali sve ono najbolje od sebe što su u tom trenutku mogli. A bilo je i stvarno teških trenutaka, od požara stambenih objekata, prometnih nesreća pa do vjerojatno najteže aktivnosti koje je ovo društvo imalo i kada i za koje se nadamo da se nikada više neće ponoviti, a to je zrakoplovna nesreća koja se desila 1976. godine. Tada je zrakoplov tadašnje Inex adrie s 54 putnika pao nedaleko od Dvorišća i prvi koji su tamo stigli bili su upravo rakovečki vatrogasci – naglasio je Herček.

Zapovjednik DVD-a Rakovec, Branko Herček

Učenica Područne škole Rakovec, Paula Stanić je recitirala svoju pjesmu „Došlo je proleće i v moj kraj“ koja je uvrštena u Zbornik dječjih literarnih radova kajkavskog stvaralaštva u Krapini za 2020. godinu.

Predsjednik Ivica Porkulabić i zapovjednik Branko Herček podijelili su vatrogasne plakete veteranima društva: Josipu Biđinu, Ivanu Brezariću, Ivanu Bušiću, Franji Dobrici, Ivanu Dobrici, Mati Fiketu, Josipu Goricaju, Ivanu Heroiću, Franji Krljanu, Ivanu Krljanu, Vjekoslavu Očiću, Ivanu Porkulabiću, Franji Prelcu, Stjepanu Prelcu i Josipu Šimuncu. Potom je uslijedila dodjela zahvalnica zaslužnim organizacijama i pojedincima: Zagrebačka županije, Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Općina Rakovec, Župa sv. Jurja Rakovec, Osnovna škola Rakovec, Zdravstvena ambulanta Rakovec, Marijan Krznar, Miroslav Šladarec, Goran Jovanović, HRT Šarić, Vatropromet, Limena glazba Vrbovec, Lovačko društvo Šljuka (Rakovec), Društvo žena Baničevec i Nogometni klub Rakovec, te vatrogasnim društvima: Blažedol, Brčevec, Celine, Farkaševac, Haganj, Ježevo, Kosnica, Luka, Luka (vrbovečka), Oroslavje, Ostrna, Peskovec, Poljana, Preseka, Sveta Nedelja, Sveti Matej, Velika Gorica, Vrbovec, VZG Vrbovec, VZO Bedenica, VZO Farkaševac, VZO Gradec, obitelj Ivica Porkulabića, PTO Leateks (Maja Šimunec), Agrokonzalting (Ivan Dobrica) i Čegec d.o.o. Rakovec.

Srebrne vatrogasne medalje primili su: Ivan Brezarić, Ivan Bušić, Branko Herček, Franjo Krljan, Ivan Krljan, Krunoslav Očić, Vjekoslav Očić, Željko Očić, Ivan Porkulabić, Matija Porkulabić, Tomislav Porkulabić, Krešo Prelec, Stjepan Prelec i Josip Šimunec.Brončane vatrogasne medalje dodijeljene su: Goranu Bačeku, Matiji Bačeku, Ani Čegec, Franji Dobrici, Ivanu (Mirko) Dobrici, Ivanu (Mijo) Dobrici, Stjepanu Đuki, Mariju Fiketu, Stjepanu Gašpariću, Tomislavu Gašpariću, Josipu Goricaju, Branku Herčeku, Petri Herček, Tonki Herček, Ivanu Heroiću, Željku Heroiću, Ivanu Iviću, Ivici Jaklinoviću, Tomislavu Klemešu, Zdravku Ledinskom, Mateju Leljaku, Damiru Očiću, Mariju Pajuru, Marku Pajuru, Ivici Petrinoviću, Dijani Porkulabić, Ivici Porkulabiću, Ančici Prelec, Franji Prelcu, MarijanuPrelcu, Maji Šimunec, Mariju Šimuncu, Ivanu Šipuljaku, Miroslavu Šmaru, Gordani Zdravec i Lovri Zadravcu. Spomenice DVD-a Rakovec primili su: Noah Yven Azinović, Ivan Baček, Josip Biđin, Marko Biđin, Matija Biđin, Dominik Noel Brckan, Darinka Bunjački, Emanuel Bunjački, Gabriela Bunjački, Ivica Bunjački, Nives Bunjački, Marko Dobrica, Mihovil Dobrica, Lovro Đuka, Mateo Ferenac, Mato Fiket, Domagoj Herček, Zvonimir Herček, Ivana Ivančić, Matej Ivančić, Petra Ivančić, Iva Ivić, Mihael Ivić, Josip Jakopic, Nika Jakopic, Ana Marija Jarček, Lana Jendriš, Luka Jendriš, Branko Klemeš, Marta Klemeš, Stjepan Klemeš, Matej Kosić, Matija Kosić, Jana Koščec, Tena Koščec, Karlo Kuharić, mateo mužar, Bernard Pajur, Ivan Pajur, Mihael Pajur, Nikola Pajur, Sofija Pajur, Marko Peternac, Bruno Porkulabić, Tamara Porkulabić, Ivan Prelec,Josip Prelec, Katja Prelec, Zara Prelec, Mateo Šimunec, Josip Šipuljak, Dominik Zadravec, Filip Zadravec i Katarina Zadravec.

U ime svih nazočnih vatrogasnih društava riječi zahvale i čestitke uputio je Ivica Koščec iz DVD Sveti Ivan Zelina. Izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Slavko Povrlišek je dodijelio visoko vatrogasno priznanje te čestitao na obljetnicama DVD-u Rakovec. Izaslanica Zagrebačke županije, načelnica općine Rakovec, Brankica Benc je uputila riječi zahvale svim rakovečkim vatrogascima na dosadašnjem nesebičnom, požrtvovnom i samoprijegornom radu te na iskazivanje humanosti i angažiranom društvenom radu u općini Rakovec.

Nakon svečanog ručka za odličnu zabavnu atmosferu, druženje i ples u vatrogasnom domu pobrinuo se glazbeni sastav „Dvostruki užitak“ iz Kloštra Ivanića, ali i rakovečki vatrogasci koji su srdačnom dobrodošlicom i tradicionalnom gostoljubivošću doprinijeli domaćinskom ugođaju te općem raspoloženju veselja i prijateljstva.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime