Rakovec, Lonja i Dubrava glavni favoriti u sezoni 2023./24. u 1. ŽNL Istok

0
Komunalac add

Uoči nove natjecateljske sezone 2023./24. izvršena je reorganizacija sustava natjecanja u Nogometnom savezu Zagrebačke županije jer su formirane 1. ŽNL u tri skupine istok, zapad i jug. Tri skupine su se formirale na način da klubovi s područja: Križ i Vrbovec čine skupinu 1. ŽNL Istok, Jastrebarsko i Zaprešić čine skupinu 1. ŽNL Zapad i Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Vrbovec čine skupinu 1. ŽNL Jug.

U natjecateljskoj godini 2024./2025., 1.ŽNL će činiti jedna jedinstvena skupina na području NS Zagrebačke županije do 16 klubova i to klub/klubovi koji je/su u prvenstvu 2023./2024. ispao/li iz JŽNL i klubovi koji su u natjecateljskoj godini 2023./2024. igrali u 1. ŽNL, a nisu se plasirali u JŽNL, ali ne niže plasiranim od šestog mjesta iz svake skupine 1.ŽNL Zapad, 1.ŽNL Istok i 1. ŽNL Jug. U natjecateljskoj godini 2024./2025., 2. ŽNL sastoji se od dvije skupine koje se formiraju na području NSZŽ-e na način da klubovi s područja: Velika Gorica, Križ i Vrbovec čine skupinu 2. ŽNL Istok i Zaprešić, Samobor i Jastrebarsko čine skupinu 2. ŽNL Zapada.

Prema tome ovo će zbilja biti zanimljivo i uzbudljivo prvenstvo jer će se prvaci 1. ŽNL plasirati u elitni prvi županijski razred JŽNL dok će se od prvoplasiranih klubova iz sve tri skupine formirati jedinstvena 1. ŽNL. Tako će se po prvi puta formirati samo 1. ŽNL koja će biti sastavljena od kvalitetnih klubova s područja NS Zagrebačke županije te će svaka utakmica  predstavljati svojevrsni derbi. Stoga će u tom rangu natjecanja preživjeti samo kvalitetni klubovi koji ujedno raspolažu i sa znatnim financijskim budžetom jer će se službene osobe delegirati (suci i delegati) s područja cijele Zagrebačke županije.

Novim sustavom natjecanja u prvenstvu 2023./24. u 1. ŽNL Istok ispočetka je bilo svrstano 14 klubova. Međutim, Žabnica je odustala od natjecanja pa će liga brojiti 13 klubova. Prema tome 1. ŽNL Istok čine: Ban Jelačić (Banovo), Dubrava, Croatia (Nova Kapela), Farkaš (Farkaševac), Gaj, Graničar (Tučenik), Lonja (Lonjica), Mladost (Brezine), Mladost (Obedišće), Rakovec, Sloboda (Gradec), Milka Trnina (Vezišće) i Zvekovac. Jedini klubovi s područja NS Vrbovec koji nisu bili raspoređeni u istočnu skupinu su Brcko (Brckovljani) i Ostrna dok se Strmec iz Bedenice natječe u JŽNL-u.

Glavni favoriti za osvajanje prvenstva u istočnoj skupini 1. ŽNL su Rakovec koji je prošlu sezonu vršio na 2. mjestu, Lonja na trećem i Dubrava koja je okončala na 7. mjestu. Naime, sva tri navedena kluba su se u ljetnom prijelaznom roku u značajnoj mjeri pojačali kvalitetnim i poznatim igračima dok su im momčadi iz prošle sezone uglavnom ostale na okupu. Rakovec i Lonja već imaju iskustva igranja u JŽNL-u pa su njihove ambicije razumljive da se ponovo natječu u tom rangu natjecanja. Na rakovečkoj klupi je Dalibor Milanović koji će nastojati da se Rakovec okiti naslovom prvaka. Lonja se nalazi u specifičnoj situaciji jer zbog izgradnje sportske dvorane u Lonjici ne može igrati na svom terenu pa će u jesenskom dijelu sve utakmice igrati u gostima. Koliko će to biti povoljno ili nepovoljno za Lonju ubrzo će se saznati. Naime, svima je poznato da je uspješno odrađena jesenska dionica uvelike preduvjet da se na kraju i osvoji titula. Trener Lonje Igor Maksimović Maks vjeruje da su pojačanja koja su stigla dobitna kombinacija za osvajanje prvog mjesta i plasmana u JŽNL. Novi/stari trener u Dubravi je Alan Habuzin koji konačno želi ostvariti klupske ambicije i plasman u JŽNL.

Iz drugog plana svoju šansu čekaju Milka Trnina, Ban Jelačić i Gaj. U Banovu se na trenerskom mjestu našao Saša Uremović koji će ujedno obavljati zahtjevnu ulogu trenera/igrača. I Ban Jelačić se nalazi u specifičnoj situaciju poput Lonje pa će zbog izgradnje sportskog objekta u Banovu svoje domaće utakmice igrati na vrbovečkom Gradskom stadionu. Gaj je u prošlom prvenstvu u proljetnom dijelu bio najugodnije iznenađenje pa se u klubu nadaju da će trener/igrač Hrvoje Medverec nastaviti u pozitivnom ritmu osvajanja bodova. Gaj također spada u krug klubova s iskustvom igranja u JŽNL-u pa nije čudno da se potajno priželjkuje povratak u taj rang natjecanja. Može li netko u toj neizvjesnoj borbi neugodno iznenaditi favorizirane klubove, od Graničara, gradečke Slobode ili pak Zvekovca, to će vrijeme uskoro pokazati na startu jesenskog dijela. Uz borbu za naslov, isto tako će biti krajnje zanimljiva i uzbudljiva borba klubova koji će formirati jedinstvenu 1. ŽNL.

Zadnji puta kada je velika većina vrbovečkih klubova, izuzev PIK-a Vrbovca, igrala u istoj ligi bila je sezona 1990./91. u Općinskoj nogometnoj ligi Vrbovec. Naime, takvoj odluci je prethodio niz događaja koji su se dešavali na nogometnoj sceni NSO Vrbovec. Prvak Općinske „A“ lige Vrbovec 1989./90. Graničar se plasirao u MOL Istok ZNS-a iz koje je ispala Oprema kao posljednje plasirana momčad. Lonja je kao prvak Općinske „B“ lige postala „A“ ligaš. U ljeto 1990. nogometaši Luke su odustali od daljnjeg natjecanja u Općinskoj „B“ ligi Vrbovec. U takvim okolnostima preostalo je samo 14 nogometnih klubova raspoređenih u Općinskoj „A“ i „B“ ligi. Stoga je NSO Vrbovec proveo reorganizaciju sustava natjecanja kojom je ukinuo postojeće „A“ i „B“ lige te je nakon 14 godina ponovo došlo do formiranju ONL Vrbovec. Tada su u nogometnu sezonu 1990./91. krenuli: Bratstvo (Nova Kapela), Dinamo (Banovo), Dinamo (Peskovec), Gaj, Gramip (Dubrava), Mladost (Brezine), Napredak (Brčevec), Omladinac (Farkaševac), Oprema (Vrbovec), Polet (Pirakovec), Rakovec, Sloboda (Gradec) i Žavnica. Prvenstvo je započelo 9. rujna 1990., ali i drakonskom odlukom Natjecateljske komisije koja je isključila Rakovec već samo nakon 1. kola iz daljnjeg dijela natjecanja zbog nedolaska na prvenstvenu utakmicu u Dubravu. Takva oštra i nesmiljena odluka bila je potencirana i radi nedolaska Rakovčana na prvenstvene utakmice u prošlom prvenstvu u Općinskoj B ligi čime se htjelo u samom startu prvenstva uvesti reda i spriječiti bilo kakve druge nesportske ispade i izgrede. Tijekom prvenstva Oprema je promijenila ime u Vrbovec, Dinamo u Banovo i Žavnica i KR Marketing. Vrbovec je premoćno osvojio prvo mjesto, a na kraju završetka prvenstva poredak je bio sljedeći: 1. Vrbovec 45, 2. Sloboda 34, 3. Omladinac 33, 4. Lonja 30, 5. Dinamo 28, 6. Banovo 27, 7. Bratstvo 22, 8. Gaj 22, 9. KR Marketing 22, 10. Mladost 20, 11. Gramip 11, 12. Napredak 9, 13. Polet 9.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime