Radovi na župnoj Crkvi sv. Vida i zgradi župnog ureda dobro napreduju

0
Komunalac add

U tijeku su radovi na sanaciji župne Crkve svetog Vida i zgrade župnog ureda u Vrbovcu. Završetak radova očekuje se do početka studenog ove godine. Podsjetimo, nakon jakih potresa koji su, u 2020. godini, pogodili Zagreb, šire zagrebačko područje i Petrinju, nastale su štete na mnogim objektima, osobito na onim starijima, koji su građeni prije sto ili dvjesto godina.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko moslavačke županije te svih županija koje je pogodio potres, a po kojima se sve zgrade u društvenoj namjeni mogu obnavljati tj. zaštititi u konstrukcijskoj obnovi da bi im se sigurnost povećala do trećeg stupnja izdržljivosti.

Nakon natječaja koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske za objekte koji su pod zaštitom kao spomenici kulture, biskupija Bjelovarsko- križevačka je aplicirala po programu iz Fonda solidarnosti EU za neposredne mjere zaštite kulturnog vjerskog nasljeđa za koje se koriste novci upravo iz Fonda solidarnosti EU.

U dijelu Zagrebačke županije, to jest u dijelu naše Bjelovarsko-križevačke biskupije, po tom fondu potpisani su ugovori između Ministarstva kulture i medija RH i Bjelovarsko-križevačke biskupije za financiranje konstruktivne sanacije župne crkve sv. Vida i župne kuće u Vrbovcu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime