Radovi na obnovi crkve sv. Vida i župnog dvora pri kraju

0
Komunalac add

Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa nastala su konstruktivna oštećenja na mnogim objektima pa tako i na crkvi sv. Vida i kuriji župnog dvora u Vrbovcu. Radovi na konstruktivnoj sanaciji i učvršćenju ovih zgrada trajali su godinu i pol i sada su pri kraju.

Otvaranjem mogućnosti apliciranja na Fondove solidarnosti Bjelovarsko-križevačka biskupija je pristupila izradi projektne dokumentacije na temelju koje su odobrena sredstva za obnovu ova dva objekta u Vrbovcu.

Crkva sv. Vida učvršćena je izvana i iznutra specijalnim materijalima karbonskih vlakana, metalnih zatega u dijelu tornja i tavana crkve, također je učvršćena konstrukcija krova i izmijenjeni pokrov, krovište te pokrajne kapele. U unutrašnjosti crkve također su ugrađene zatege za učvršćenje zidova kako bi se osigurala od mogućih budućih potresa. Nakon učvršćenja zidova crkve i tornja, crkva je ožbukana i obojana, te su u tijeku završni radovi na odvodnji oborinskih voda i uređenju okoliša prema konzervatorskim odredbama.

 

Na kuriji župnog dovra također je skinuta sva stara žbuka, karbonima su učvršćeni zidovi, u krovištu stavljene vertikalne i horizontalne željezne zatege. Izrađeni su novi prozori po uzorku starih povijesnih koji su većinom stradali u pomicanju zidova uslijed potresa. Nakon učvršćenja cijele zgrade nanovo je ožbukana i obojana cijela kurija prema povijesnom izgledu, sve pod nadzorom konzervatora. Konstruktivna obnova kurije župnog dvora također je pri kraju pa sada slijedi cjelovita obnova unutrašnjosti župnog dvora kako bi  u što kraćem vremenu bio na raspolaganju za normalno funkcioniranje svim župljanima Župe sv. Vida.

 

I crkva i župni dvor konstruktivno su obnovljeni europskim sredstvima iz Fonda solidarnosti pod nadzorom Ministarstva kultre Republike Hrvatske i pod vodstvom Bjelovarsko križevačke biskupije. – Nadamo se za završne radove pomoći svih župljana kako bi što prije stavili u funkciju sam župni ured koji je na ponos i diku našega grada! Srdačno hvala svima na strpljivosti i pomoći do sada – poručili su iz Župnog ureda sv. Vida.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime