Radni sastanak u županiji o razvojnim projektima i nabavi udžbenika

0
Komunalac add

Zakon o regionalnom razvoju RH predviđa mogućnost da minimalno tri županije, s ciljem jačanja konkurentnosti i uravnoteženoga regionalnog razvoja, sklope tzv. razvojni sporazum. Sporazumom se definiraju strateški projekti regionalnoga razvoja, većega iznosa, za čiju se realizaciju može dobiti stopostotna bespovratna potpora. Preporukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Zagrebačka županija bi razvojni sporazum trebala potpisati sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i dijelovima Ličko-senjske županije.

O projektima koji bi mogli ući u razvojni sporazum razgovaralo se na sastanku župana Stjepana Kožića i predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana s predstavnicima gradova i općina, gradonačelnicima i općinskim načelnicima. Župan je pozvao prisutne da što prije dostave prijedloge mogućih projekata, kako bi se utvrdilo koji bi od njih, u sklopu razvojnoga sporazuma koji bi se potpisao, mogli biti bespovratno financirani.

Županija predlaže da u razvojni sporazum, uz ostalo, uđu projekt gradnje nove bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, projekt korištenja termalne vode za grijanje javnih zgrada u Ivanić-Gradu, projekt „Naftalan 3“, odnosno gradnja novih smještajnih kapaciteta ove specijalne bolnice, daljnje proširenje kapaciteta Distributivnog centra za voće i povrće, projekt obrane od poplava uz Savu i Kupu, gradnja višenamjenskoga hidrotehničkog sustava Zaprešić, koji bi povezao Zaprešić i Samobor i u energetskom i u prometnom smislu, Centar stočarstva u općini Dubrava, što podržava i Ministarstvo poljoprivrede i drugo.

Sudionicima sastanka predstavljen je i prijedlog nabave obrazovnih materijala (radnih bilježnica, zbirka zadataka, atlasa, multimedijalnih pomagala) za učenike osnovnih škola u školskoj 2019./2020. godini. Naime, u proračunu Županije za 2019. predviđeno je 7,5 milijuna kuna za nabavu osnovnog kompleta udžbenika. Međutim, kako je u međuvremenu donesen Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, u kojemu se navodi da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Županija ovaj novac planira prenamijeniti za nabavu radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala. – Prema izračunu, prosječna cijena radnih bilježnica po đaku iznosi 355 kuna. Županija će po svakom đaku osigurati 300 kuna, a preostalih 55 kuna osigurali bi gradovi i općine – rekao je župan.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime