Rad Ljiljane Stanko o vrbovečkoj nošnji uvršten u Zelinski zbornik

0
Komunalac add

U srijedu je u Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini održano predstavljanje Zelinskog zbornika u kojem su predstavljeni radovi vezani uz turizam, etno baštinu, kulturnu baštinu te događanja s početka 90-ih. Izdavanjem ovog Zbornika autori radova donose pregled novijih istraživanja bogate prošlosti i kulture na području zelinskog Prigorja i okolice koji će zasigurno potaknuti daljnja istraživanja, a čitatelje upoznati s vrijednim spoznajama o kulturi, povijesti i baštini koja nas okružuje.

U Zelinski zbornik je uvršten i rad Ljiljane Stanko “Narodna nošnja Vrbovca i okolice” u kojem donosi opis vrbovečke nošnje koja spada u vrstu nekrojenog ruha. Autorica nošnju dijeli na stariji i noviji tip, odnosno na rozanu i šnitanu nošnju. Uz opise rozane i šnitane nošnje autorica razrađuje pojedine dijelove nošnje, ali i opisuje žensku, mušku i dječju nošnju te mladenkinu odjeću, kao i frizure i ženska pokrivala za glavu – poculice.

Voditeljica folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski autorice je knjige “Vrbovečka nošnja” koja je nastala kao plod dvadeset godine istraživanja o vrbovečkoj nošnji, pjesmama, plesovima i običajima. Knjiga donosi 485 fotografija s opisima starijih i novijih tipova vrbovečke nošnje, uključujući krojeve za njih te upute kako ih izraditi.

Ljiljana Stanko autorice je i radijske emisije “Pod vrbovečkom poculicom” koju možete slušati u eteru Radio Vrbovca svakog drugog ponedjeljka u 10.45 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime