Putopisno predavanje i promocija knjige “Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“ u Vrbovcu

0
Komunalac add

Putopisno predavanje i promocija knjige „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“ autora Gorana Blaževića održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u srijedu, 3. studenoga s početkom u 18 sati. Goran Blažević je putopisac, pustolov i hodač koji je 2019. godine dobio priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance.

Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Goran Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt”.

Pustinja Rub al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka.

Nakon povratka kući, Goran je odlučio napisati svoju drugu putopisnu knjigu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Promocija i predavanje u vrbovečkoj knjižnici održat će se u sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige. Prilikom dolaska obavezna je maska i poštivanje epidemioloških mjera.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime