Prvih 23 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta spremno za zakup

0
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Komunalac add

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća donijeli su Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vrbovec.

Predstavljajući ovu točku dnevnog reda zamjenik gradonačelnika Marko Belošević naglasio je kako Grad upravlja s 1252 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je 584 ha u dugoročnom zakupu, a 668 ha je slobodno za raspolaganje. Ovim natječajem se raspisuje prvih 23 ha za zakup.

– Državno zemljište napokon ide prema zakupu, mislim da se sada raspisuje prvih dvadesetak hektara, sva ona zemljišta koja su u privremenom zakupu. Žao nam je što je to toliko dugo trajalo, mislimo da je država napravila jedan loš zakon koji je usporio sustav. Sada je to ponovno prebačeno na gradove, što je dobro jer mi s tim upravljamo puno brže, no opet trebamo na svaki zarez ishoditi suglasnost od dvadesetak javnopravnih tijela. Natječaj se sada napokon raspisuje i krećemo u nekom pozitivnom smjeru – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević.

Na temelju ove odluke, Grad Vrbovec raspisuje se javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Vrbovec u katastarskim općinama Brčevec, Dijaneš, Gostović, Luka, Poljana i Poljanski Lug, koje je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vrbovec predviđeno za zakup.

Zemljište koje je predmet javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vrbovec navedeno je u tablici 1,. i daje se na rok od 15/25 godina ovisno o vrsti proizvodnje koju je najpovoljniji ponuditelj naveo u gospodarskom programu.

Zemljište koje je predmet javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vrbovec daje se na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje za vrstu proizvodnje za trajne nasade navedenu u gospodarskom programu ponuditelja, odnosno na rok od 15 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje za sve ostale vrste proizvodnje navedene u gospodarskom programu ponuditelja.

Gradsko vijeće Grada Vrbovec provest će postupak javnog natječaja prikupljanjem pisanih ponuda. Početna cijena u natječaju utvrđena je na temelju Uredbe o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te naknade za korištenje voda radi obavljanja djelatnosti akvakulture (“Narodne novine”, broj 89/2018).

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime