Prvi rođendan projekta “KulTurama”

0
Komunalac add

U Zaprešiću je jučer obilježena prva godina projekta „KulTurama – pronađi svoju priču u zagrebačkom kraju“. Projekt je to koji je povezao sedam turističkih zajednica i deset jedinica lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije u jednu priču – priču o kulturnom turizmu zagrebačkog kraja.

U ovom projektu sudjeluje i Turistička zajednica Grada Vrbovca, a direktorica Jasna Benedik naglasila je kako su u sklopu KulTurame održane vođene ture i programi kojima se posjetiteljima na zanimljiv način približila povijest našeg kraja.

Organizatori su jučer najavili neke novosti, a predstavljeni su i novi KULturama suveniri. Riječ je o biorazgradivim suvenirima izrađenim metodom 3D printa te svaki od njih na poseban način predstavlja mjesta i gradove koji su dio ove turističke priče.

Uz suvenire, proljeće u zagrebačkom kraju će obilježiti i zanimljive Escape ture. Rješavanjem uzbudljivih zagonetki, dobit ćete priliku na drugačiji način upoznati najskrivenije kutke našega kraja i ponijeti sa sobom najzabavnije uspomene na Kulturamu – naglasili su organizatori.

Prve Escape ture u Vrbovcu očekuju se početkom travnja, a održavat će se u gradskom parku.

Druženje povodom 1. rođendana „KulTurame“ održano je u zaprešićkoj Vršilnici, multimedijskom centru za kulturna događanja i poslovne skupove, koji je sastavni dio kompleksa Novi dvori. Novi dvori jedinstveni su primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa, a redom su, kroz nekoliko stoljeća, njihovi vlasnici bili Zrinski, Čikulini, Sermagei, Festetići i grofovi Erdödy, od kojih ih je 1851. godine kupio hrvatski ban Josip Jelačić, stoji na stranici vršilnica.hr.

Inače, okrugla “Vršilnica” jedini je i najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz XVII. stoljeća, spomenik je nulte kategorije. Nekadašnje spremište plodina, trokatna žitnica, uređeno je 1987. godine kao galerija. Stari objekt za preradu žita iz vremena bana Josipa Jelačića u potpunosti je rekontruiran 2018. godine i sada je multimedijski centar za kulturna događanja i poslovne skupove.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime