Proštenje i vatrogasna svetkovina u Poljani

0
Komunalac add

Ovogodišnje poljansko proštenje bilo je obilježeno i vatrogasnom izložbom na sjećanje 87 godina vatrogastva u Poljani. Misno slavlje u kapeli sv. Valentina vodio je vlč. Mihael Hertarić, na kojem su uz vjernike iz Poljane, nazočile i osobe iz drugih mjesta te sudjelovali članovi DVD-a Poljana.

Nakon održane sv. mise vatrogasci iz Poljane upriličili su izložbu vatrogasne opreme, povijesne dokumentacije i memorabilije u vatrogasnom domu.

U povodu organizacije same izložbe i ovogodišnjima aktivnostima društva izjavu je dao predsjednik DVD-a Poljana Ivan Martinčević. –Izložbu smo organizirali kako bi našim mještanima omogućili uvid u naš rad, u stanje naše vatrogasne opremljenosti i aktivnosti koje provodimo u nabavci nove vatrogasne opreme i uređaja. Naime, ove godine smo aplicirali na natječaj i od Zagrebačke županije dobili 15.000 kuna za nabavku nove vatrogasne opreme. Prilikom nabavke ovogodišnje opreme rukovodili smo se primarno kupnji osobne vatrogasne opreme, koja je neophodna da bi vatrogasac mogao učinkovito djelovati. Tako su nabavljeni: opasači, užad, crijeva, naprtnjače, (brentače), rukavice, razdjelnice, svjetiljke, baterije i druga oprema i predmeti – rekao je Martinčević.

Uz skrb za nabavku i čuvanje vatrogasne opreme brinu se i o uređenju vatrogasnog doma i spremišta. –Ove godine provodimo aktivnosti na unutarnjoj izolaciji spremišta, kao i na održavanju vatrogasnih vozila. Isto tako poduzimamo i radove na uređenju vatrogasnog doma te sudjelujemo na svim poslovima u skladu s direktivama i uputama koje primamo od Vatrogasne zajednice grada Vrbovca – dodao je Martinčević.

Zamjenik predsjednika DVD- Poljana Kruno Cvetek je istaknuo. –Vatrogasci Poljane uz izvršenje svakodnevnih zadaća i obveza na protupožarnoj zaštiti na području grada Vrbovca sudjeluju i u društvenom životu svoga sela. Prema tome i ovogodišnje sudjelovanje na proštenju je dio ustaljene tradicije koju naši vatrogasci godinama njeguju. Vatrogasci su aktivni čimbenici koji se ističu humanim radom u zaštiti ljudskih života i imovine od vatrogasne stihije, od elementarnih nepogoda, prometnih nesreća i drugih životnih tegoba, ali isto tako doprinosimo i razvitku i unapređenja društvenog i inog života u Poljani. Ponosni smo na djelovanje našeg društva koje gordo korača prema 90. godini života. Upravo je i ova naša izložba, odnosno prezentacija naše vatrogasne opreme, jedan od mnogih aktivnosti koje poduzimamo u našem društvu. Naše aktivnosti su usmjerene na osnaživanje vatrogasne zaštite u samoj Poljani, ali i na području Vatrogasne zajednice grada Vrbovca s kojom izuzetno dobro surađujemo – poručio je Cvetek.

Okupljanje uz crkvenu proslavu i vatrogasnu izložbu bilo je na kraju završeno uz prigodni domjenak članova DVD-a Poljana, gostiju i mještana Poljane.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime