Proslava Dana škole u Područnoj školi Poljana

0
Komunalac add

Proslava Dana škole Osnovne škole Marije Jurić Zagorke u Područnoj školi Poljana održana je uz zajedničke aktivnosti škole, Mjesnog odbora Poljana, Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, DVD-a Poljana, DVD-a Brčevec, poljanskih roditelja i učiteljica PŠ Poljana dr. sc. Alojzije Tvorić Kučko i Ane Kitner te podvornice Katice Gregurić. Uoči proslave Dana škole uljepšan je okoliš područne škole. Ispred ulaza su posađena dva javora, postavljene su klupice, asfaltiran ulaz, uređen je kamenjar i posađeno cvijeće te su obavljeni i drugi radovi. U suradnji OŠ Marije Jurić Zagorke, VGZ-a Vrbovec, DVD-a Poljana, roditelja i djelatnica PŠ Poljana uređena su i dva igrališta, učeničko i nogometno.

Zapovjednik DVD-a Poljana Siniša Kuzmić i njegov zamjenik Goran Sanjković održali su predavanje učenicima PŠ Poljana, a oni su iskazali velik interes na temu vatrogastva. Učenici su uz potporu pripadnika DVD-a Poljana i DVD-a Brčevec prošli vatrogasni poligon i sudjelovali u demonstracijama gašenja požara i rušenju meta. Na kraju demonstracije vatrogasci su sudjelovali i u gašenju požara pred okupljenim učenicima, učiteljicama, roditeljima i predstavnicima Mjesnog odbora Poljana, kojeg su predstavljali predsjednik Tomislav Marković i Renato Tumpak. Učenici su također razgledali vatrogasna vozila i vatrogasnu opremu. U vatrogasnim demonstracijama sudjelovali su predsjednik DVD-a Poljana Ivan Martinčević, zamjenik Kruno Cvetek, zapovjednik Siniša Kuzmić, zamjenik Goran Sanjković i Mario Šurmin. DVD Brčevec predstavljali su Mladen Sesvečan i Gordana Delač. Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek i tajnica VZG-a Vrbovec Darija Sokač darovali su učenicima školski pribor, bilježnice i društvene igre s promidžbenim vatrogasnim obilježjima. Uz vatrogasne aktivnosti, učenici su uživali i u raznim sportskim aktivnostima, a sve pod motom „Škola u pokretu“.

Ravnateljica OŠ Marije Jurić Zagorka Edina Operta izjavila je kako je proslava Dana škole u Poljani svijetli primjer uspješne suradnje lokalne zajednice i škole, gdje je na visokoj razini ostvarena suradnja članova DVD-a Poljana i učiteljica PŠ Poljane za opću dobrobit učenika i samog sela. – Zahvaljujemo se na velikoj potpori koju radu područne škole pružaju poljanski vatrogasci, roditelji i čelnici Mjesnog odbora Poljana. U suradnji s vatrogascima promoviramo i djelovanje volontera među učenicima, uz naglasak da su volonteri osobe koje besplatno i dragovoljno obavljaju neku službu iz entuzijazma, kao što to čine i vatrogasci iz Poljane. Stoga još jednom hvala svima koji pomažu u radu našim učiteljicama i spremačici u Poljani, kao i na ovoj lijepoj proslavi Dana škole – rekla je ravnateljica.

Učiteljica Alojzija Tvorić Kučko također je navela kako je suradnja škole i lokalne zajednice od velike važnosti. – To se posebno uočava u ovakvim malim područnim školama kao što je to u našoj Poljani. Kada nam se DVD Poljana javilo za suradnju i pomoć pri obilježavanju Dana škole, koje je zbog epidemiološke situacije bilo odgođeno, mi učiteljice smo to naravno prihvatile. Budući da sam i predsjednica DVD-a Brčevec koje njeguje aktivnosti podmlatka, članovi tog društva pomogli su svojom opremom i demonstracijom. Vatrogascima se priključio i Mjesni odbor Poljane, kao i roditelji naših bivših i sadašnjih učenika kako bismo obilježili ovaj dan. Zajedničkim snagama, nas učiteljica, učenika i pokojeg roditelja, uz neizostavni “kotačić” koji nas sve pokreće – našu spremačicu gospođu Katicu Gregurić, uspjeli smo urediti okoliš škole: oblikovati kamenjar, posaditi cvijeće, očistiti smeće te sakupiti polomljene grane i grančice.

U velikim radovima poput košnje i oblikovanja drveća od velike pomoći bili su vatrogasci iz Poljane te zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca gospodin Kristijan Košak.         – Asfaltiranja i uređivanja prostora ispred škole te sadnja cvijeća ne bi bila moguća bez poticaja ravnateljice naše škole gospođe Edine Operte. Radove je izvodio gospodin Mičuda te naše gradskog komunalno poduzeće, a sve je to, naravno, ostvareno i uz pomoć predstavnika našega grada i gradskih službi – pojasnila je

U školi planiraju i dodatne zahvate na uređenju škole i okoliša, koji će djeci u Poljani osigurati zabavnije i ljepše odrastanje i školovanje, rekla je Tvorić Kučko te izrazila nadu da će se čuvati i održavati napravljeno za buduće generacije Poljanaca.

Svoje dojmove o proslavi Dana škole, kao i o suradnji s DVD-om Poljana iznijela je učiteljica Ana Kitner:

Otkako radim kao učiteljica u Poljani, znam da je suradnja članova DVD-a Poljana i škole odlična. Prvi sam put na ovakvoj vrsti predstavljanja vatrogasnog društva i moram priznati da sam oduševljena prikazanim. Izuzetno je korisno prisjetiti se kako reagirati u slučaju požara, upoznati i isprobati vatrogasne rekvizite i opremu na terenu. Današnja edukacija jako me se dojmila jer smo uživo mogli vidjeti i sami sudjelovati u gašenju vatre. Mnogi učenici su i ponosni na svoje očeve vatrogasce pa su ih gledali s divljenjem. Djeca su vrlo zainteresirana za vatrogastvo stoga su se hrabro i s lakoćom uključila u demonstracijske aktivnosti i simulacije gašenja požara – rekla je Kitner te dodala kako se nada da će se izvrsna suradnja s DVD-om Poljana nastaviti, a edukacija djece postati tradicionalna.

Zamjenik predsjednika DVD-a Poljana Kruno Cvetek je povodom ove školske proslave naglasio kako su vatrgasci ponosni  što su aktivno sudjelovali u proslavi Dana škole i doprinijeli uređenju okoliša oko PŠ Poljana. – Zadovoljstvo nam je surađivati s učiteljicama Alojzijom Tvorić Kučko i Anom Kitner te podvornicom Katicom Gregurić, koje doprinose ugledu naše škole. Posao na uređenju okoliša i košnje trave odradili smo u nekoliko dana s velikim veseljem. Posebno smo radosni što smo i prvi puta kao društvo edukativno djelovali prema našim učenicima. Što se tiče nas poljanskih vatrogasaca, mi smo se uvijek spremni odazvati na poziv naše škole. Dakako, nama je svima u interesu da PŠ Poljana i dalje radi i da predstavlja mjesto suradnje i napretka cijele Poljane.

Bio je ovo ponosan i radostan školski dan u PŠ Poljana, u kojem su se nakon vatrogasnih vježbi i sportskih aktivnosti učenici družili s učiteljicama, roditeljima, vatrogascima i osobama iz društvenog i javnog života Poljane. Sve u svemu Poljana se još jednom potvrdila kao mjesto u kojem se promovira zajedništvo, međusobna suradnja i ističe voluntarizam za bolji život svih poljanskih stanovnika i lokalne zajednice.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime