Proslava 60. obljetnice izgradnje kapele Gospe Fatimske u Poljanskom Lugu

0
Komunalac add

Na inicijativu Mjesnog odbora Poljanski Lug, vjernici i žitelji sela su svečano proslavili 60. obljetnicu izgradnje kapelu koju su posvetili Gospi Fatimskoj. Svečana proslava započela je sv. misom u kojoj je uvodno slovo besjedio vrbovečki župnik Zoran Grgić. Misno slavlje u kapeli je vodio križevački grkokatolički mladomisnik Mladen Mikulić. Sv. misa bila je posvećena svim bivšim i sadašnjim stanovnicima Poljanskog Luga koji su na bilo koji način sudjelovali u proteklih 60 godina u izgradnji, održavanju i uređenju kapele i okoliša oko nje, kao i vrbovečkim župniku Franji Žnidarcu koji je tijekom 1961. godine bio duhovni pokrovitelj i zaštitnik izgradnje kapele.

O povijesnom hodu i otegotnim okolnostima izgradnje kapele u tadašnjim komunističkim vremenima izvijestio je župnik Zoran Grgić, koji je naglasio nemjerljivu ulogu Jagice Hršak u izgradnji sakralnog objekta u Poljanskom Lugu. Naime, Jagica Hršak kupila je kuću svoga brata koja je bila privremeno pretvorena u kapelu. Kasnije je kuća srušena i sagrađena je sadašnja kapela koja je duhovna duša i vjersko središte okupljanja stanovnika Poljanskog Luga.

Kapelu u Poljanskom Lugu 24. rujna 1961. godine blagoslovio je Leopold Rusan, župnik i prelat iz Remeta (Karivaroš, Gornja Stubica,12. XI. 1881. – Zagreb, 2. VIII. 1963.). Inače, Leopold Rusan nema nikakve veze s Brčevcem u kojem je rođen njegov rođak svećenik, isusovac i pisac Mate Rusan (Brčevec, 11. II. 1930. – Zagreb, 27. VIII. 2011.).

Uz brojne vjernike iz Poljanskog Luga i okolnih sela na sv. misi bili su nazočni vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, njegov zamjenik Marko Belošević, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, predsjednik Mjesnog odbora Poljanski Lug Dubravko Heršak, članovi DVD-a Poljanski Lug u svečanim odorama te ine osobe iz društvenog i javnog života Vrbovca.

Poslije misnog slavlja u organizaciji mjesnog odbora i vatrogasaca nastavljeno je druženje u vatrogasnom domu u kojem je kasnije upriličena zabava uz glazbeni sastav MAX 5. Svečana proslava 60. obljetnice izgradnje kapele nije bio samo vjerski događaj, nego i društveno zbivanje koje je kohezivno djelovalo na sve društvene segmente djelovanja u Poljanskom Lugu i povezalo ljude dobre volje u općem interesu sela.

Iako je selo Poljanski Lug staro nešto od više 100 godina, njegovi marljivi i vrijedni stanovnici, doseljenici većinom iz Hrvatskog zagorja uspjeli su napraviti: područnu školu, vatrogasni dom, kapelu, raspelo, dva lovačka doma, ribičku kućicu, nogometno igralište, asfaltno igralište, umjetna jezera i još puno toga u promjeni krajobraznog okoliša za bolju budućnost životnog standarda i uvjeta stanovanja.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime