Proslava 50 godina mature vrbovečkih gimnazijalaca generacije 1967. – 1971.

0
Komunalac add

Vrbovečki gimnazijalci generacije 1967. – 1971. redovito proslavljaju obljetnicu svojih matura. Tako su na svečani način proslavili i 50 obljetnicu mature nekadašnji učenici A i B razreda. U A razredu bili su: Ivan Antonić, Ana Bencarić, Stjepan Bencarić, Dušanka Branković, Stjepan Čukulin, Katarina Gradiček, Bernarda Jagatić-Knez, Milenka Jonjić, Ivka Kralj, Marija Levačić, Blanka Mataja, Jadranko Mijalić, Katarina Nikolić, Biserka Pankretić, Mladen Petrunić, Ivan Solarić, Zoran Švelec, Marija Tuk, Marijan Varga i Krešimir Zukanović. Razrednik je bio Matija Ban. U B razredu bili su: Anamaria Barčić, Katica Bertečić, Branka Crnković, Zvjezdan Duron, Ivan Fiket, Đurđica Geceg, Nevenka Hedl, Ljerka Herceg, Zlatko Herček, Marica Horvatić, Nada Husain, Dragutin Kezele, Biserka Kralj, Nadica Kralj, Dragica Miljević, Damir Okroša, Đurđica Paljug, Zdenko Podrug, Marica Sabol, Željka Srebačić, Marija Šimunović, Vlasta Širjan, Mladen Totić i Milanka Vidiček. Razrednica je bila Branka Đaković. Kao i sada i tada su djevojke bile u većini u gimnazijskim razredima. Najveći dio gimnazijalaca bio je iz Vrbovca, ali su vrbovečku gimnaziju pohađali i učenici iz Zagreba, Križevaca, Ivanić-Grada, Dubrave, Lonjice, Peskovca, Starog Gloga i drugih mjesta.

Generacija gimnazijalaca 1967. – 1971. po svojim ostvarenjima i dostignućima na znanstvenom, društveno-političkom, sportskom, gospodarskom, kulturnom, umjetničkom, humanitarnom i javnom djelovanju u jugoslavenskim, hrvatskim i lokalnim okvirima,sigurno spada među najbolje generacije gimnazijalaca ikada u povijesti vrbovečkog školstva. Primjerice svoje političke početne korake ostvarili su Stjepan Bencarić i Jadranko Mijalić još 1971. kao sudionici Hrvatskog proljeća i protagonisti studentskog štrajka u Zagrebu ili pak da je Dušanka Branković 1970. izabrana za prvu miss općine Vrbovec.

Spomenimo tako da je Mladen Petrunić doktorirao na medicini, ugledni kirurg i poznati profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor je nekoliko knjiga. Proglašen je za najboljeg liječnika u Hrvatskoj. Talentirani je sportaš.

Jadranko Mijalić, diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, poznati hrvatski političar, saborski zastupnik u 2 mandata, gospodarstvenik, hrvatski branitelj, svestrani sportaš (nogometaš, košarkaš, džudaš, planinar), sportski djelatnik i javni pregalac koji je ostavio dubokog traga u vrbovečkoj stvarnosti.

Zlatko Herček, diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, poznati vrbovečki gradonačelnik u dva mandata, županijski političar, ali i višegodišnji glazbenik, predsjednik Limene glazbe Vrbovec, kulturni i javni djelatnik.

Marija Tuk, diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Poznata hrvatska slikarica i umjetnica koja je imala niz samostalnih izložbi i koja sudjeluje na slikarskim kolonijama. Bavi se izradom umjetničkog nakita i odjevnih predmeta. Odaziva se pozivu na gotovo sve humanitarne akcije i aukcijske izložbe.

Vlasta Širjan, fakultetska naobrazba, dugogodišnja direktorica Turističke zajednice grada Križevci, promotorica križevačkih kulturnih zbivanja i Velikog križevačkog spravišća. Spisateljica o Križevcima, zmajica od Križevačkog Gornjeg Grada.

Biserka Pankretić, talentirana stolnotenisačica koja se dokazivala i u jugoslavenskim okvirima. Prva sportašica općine Vrbovec 1970. godine još u vrijeme kad je bila gimnazijalka, a kasnije je bila izabrana za sportašicu općine Vrbovec još 1972. i 1981. godine.

Ivan Antonić, jedini vrbovečki odbojkaš koji je igrao u jugoslavenskom prvoligaškom klubu OK Kvarner iz Rijeke. Poznati vrbovečki sportski djelatnik koji je igrao odbojku, košarku, a bavi se planinarstvom i biciklizmom.

Stjepan Čukulin, diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, poznati vrbovečki nogometaš koji je godinama igrao za Lonju iz Lonjice te Vrbovec i PIK Vrbovec. Stožerni nogometaš vrbovečkih klubova tijekom 1970-tih godina.

Zoran Švelec diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je cijeli radni vijek proveo kao prof. tjelesne kulture, a bio je i upravitelj jednog zagrebačkog đačkog doma.

Ivan Solarić, poznati nogometaš koji je godinama igrao za Lonju iz Lonjice te Vrbovec i PIK Vrbovec. Kasnije nogometni trener, lovac i javni djelatnik u Lonjici. Kapetan i stožerni nogometaš vrbovečkih klubova tijekom 1970-tih godina.

Bernarda Jagatić-Knez, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uspješna u bankarskom sektoru u zagrebačkim krugovima.

Zvjezdan Duron poznati i uspješni vrbovečki gospodarstvenik, vlasnik tvtke Pro-gum. Vrbovečki sportaš: košarkaš, planinar.

Krešimir Zukanović uspješni vrbovečki poduzetnik i svestrani sportaš: košarkaš, odbojkaš, rukometaš i planinar.

Marija Šimunović, uspješna u poduzetničkim vodama.

Damir Okroša vrbovečki zaljubljenik u NK Vrbovec koji i dan danas aktivno pomaže u radu kluba, a prije aktivni nogometni sudac.

Dragutin Kezele, akademska naobrazba, poznati i uspješni promotor seoskog kontinentalnog turizma u Moslavini, ali i u hrvatskim okvirima. Ozbiljan vinar s 5 ha vinograda i 3 vagona vina godišnje. Intenzivno se bavio kuglanjem u KK Zanatlija iz Ivanić-Grada u kojem je bio i predsjednik kluba koji je igrao u 1. kuglačkoj ligi.

Stjepan Bencarić, inicijator osnivanja NK Dinamo iz Peskovca, poznati nogometaš koji je godinama igrao u peskovečkom Dinamu i Lonji, sudionik Hrvatskog proljeća.

Željka Srebačić, dugogodišnja djelatnica Narodnog učilišta u Sesvetama.

Blanka Mataja dugogodišnja cijenjena i priznata djelatnica u Hrvatskim cestama.

Marijan Varga, učitelj, radni vijek proveo u prosvjeti.

Ivan Fiket, općinski vrbovečki službenik – statističar i političar lokalnog ranga.

Ovo je samo dio priča o uspješnosti generacije vrbovečkih gimnazijalki i gimnazijalaca generacije 1967.-1971. koji su svojim aktivnostima i djelovanjem zaorile brazde razvoja svojih sredina u kojima su stvarali i živjeli, a posebice u Vrbovcu kojem su maturirali. Imena i prezimena gimnazijalki su navedena u vrijeme pohađanja srednje škole. Iako im se lagano primiče i osmo desetljeće života, mnogi od njih i dalje su aktivni u društvenom i javnom životu doprinoseći pozitivnim mijenama svojih životnih sredina.

Za ovogodišnje sazivanje maturske proslave bio je odgovoran Zlatko Herček. Na proslavi se okupilo sveukupno 20 osoba. Okupljanje je bilo ispred Srednje škole Vrbovec, a potom se veselo druženje nastavilo uz jelo i piće, te neizostavno prisjećanje na gimnazijske dane, ali i o ostalim životnim pričama u vrbovečkom motelu Marina. Od profesora bio je nazočan Miroslav Barić poznati vrbovečki pedagog, sportski djelatnik, a najpoznatiji je u vrbovečkoj, ali i široj javnosti, kao umjetnik širokog spektra, od slikara, kipara pa do karikaturiste.

 

Zdenko Brezarić

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime