Proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu 812 milijuna kuna

0
Komunalac add

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2019. godinu koji iznosi 812 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 18,46 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu iznosi 411 milijuna kuna i veći je za 10,22 posto u odnosu na I. rebalans proračuna iz 2018. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i  socijalno osjetljiv. –Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU – rekao je Kožić podsjetivši kako je prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto.

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna namijenjen je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju. Najveća investicija u školstvu je energetska obnova 5 županijskih škola. Novi projekt je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama.

I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema III. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednost 3 milijuna kuna. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 21,1 milijuna kuna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime