Proračun Zagrebačke županije prešao milijardu kuna

0
Komunalac add

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2020. godinu koji iznosi 1 milijardu, 202 milijuna i 756 tisuća kuna.  Veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488 milijuna 504 tisuće kuna i veći je za 27,26 posto u odnosu na Rebalans proračuna iz 2019. godine.

Sukladno uputama Ministarstva financija od ove godine u Konsolidiranom proračunu po prvi put planirane su plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama što je ujedno i razlog ovakvog velikog rasta Konsolidiranog proračuna. Na rast Izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1.1.2020. godine.

Uz naše poduzetnike koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije. Tu je i čitav niz projekata u školstvu, i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU – ističe župan Stjepan Kožić.

I u 2020. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Planirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime