Proračun za 2019. godinu iznosi 72 milijuna kuna

0
Komunalac add

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća danas su odradili posljednju ovogodišnju sjednicu, na kojoj je usvojen Proračun Grada Vrbovca za 2019. godinu. Proračun iznosi 72 milijuna kuna, što znači da je za oko 12 milijuna kuna (22 posto) veći u odnosu na ovogodišnji proračun. Gradonačelnik Denis Kralj vijećnicima je predstavio Proračun, pri čemu je kao najvažniji projekt istaknuo novi vrtić – Ukupna vrijednost projekta izgradnje vrtića je 9,3 milijuna kuna. Grad Vrbovec osigurao je 7,4 milijuna kuna za izgradnju novog vrtića. Riječ je europskim sredstvima, koja se dodjeljuju kroz mjeru ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. U gradskom proračunu za 2019. godinu predviđena su sredstva za financiranje vlastite komponente, odnosno preostalih milijun i 900 tisuća kuna – pojasnio je.

Kao važan projekt istaknuo je i energetsku obnovu stadiona. Vrijednost radova na stadionu je oko 2 milijuna i 400 tisuća kuna, od čega je grad već dobio 1,2 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a sada je potrebno osigurati i drugu polovicu od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Važan projekt je izgradnja reciklažnog dvorišta na Beljavinama. Vrijednost projekta je milijun i 24 tisuća kuna, iz EU fondova dobili smo 818 tisuća kuna. Nastavljamo s izgradnjom nogostupa u Gradečkoj ulici vrijednog 3,7 milijuna kuna, a nadam se da ćemo početi graditi nogostup i u Čerkezovoj ulici u Celinama – rekao je Kralj.

Posebno je istaknuo i novi paket potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima. – Mogli bismo reći kako su potpore u 2018. godini bile usmjerene samo na nove investicije, a sad ih proširujemo i na sve vrbovečke poduzetnike. Planiramo mjere za nove obrtnike i poduzetnike (za start upove), zatim za nabavu novih strojeva, potpore za nastupe na sajmovima i potpore za  troškove izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske Unije.

Gradonačelnik je također istaknuo kako u proračunu za 2019. godini značajnu stavku čini vraćanje starih dugova. – Više od 2 milijuna kuna ova gradska vlast daje za troškove koje su napravili prethodnici. Za kredit iz 1998. dat ćemo milijun i 40 tisuća kuna, za dug Komunalcu 700 tisuća kuna i za kredit za sanaciju Beljavina i za kante za otpad 320 tisuća kuna.

Oporbeni vijećnici (HDZ, HSU, Reformisti, BM 365 i nezavisni vijećnik Stjepan Grošanić) podnijeli su pet amandmana, kojima su tražili povećanje sredstava za vatrogastvo, sufinanciranje troškova analize tla za poljoprivrednike, povećanje sredstava za sportske udruge, civilne udruge u kulturi te za izgradnju šetnice Ul. Krunoslava Kutena – Cerje – Vinišće. Vrijednost ovih amandmana je 800 tisuća kuna. Njihovi amandmani nisu prihvaćeni, uz obrazloženje da su stigli prekasno, međutim gradonačelnik Kralj najavio je kako će o ovim prijedlozima raspravljati prilikom prvog sljedećeg rebalansa.

Proračun je usvojen s devet glasova za (SDP, HSS, Laburisti, nezavisni vijećnici Hrvoje Herček, Darko Dananić i Stjepan Tvorić). Oporba (HDZ, HSU, Reformisti, BM 365 i nezavisni vijećnik Stjepan Grošanić) je ostala suzdržana prilikom glasanja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime