Proračun 2022. – Vrbovec prvi put uvodi potpore srednjoškolcima za kupnju knjiga

0
Komunalac add

Proračun Grada Vrbovca za 2022. godinu iznosi 99,7 milijuna kuna. Najveća novost koja se uvodi su potpore srednjoškolcima za kupnju knjiga, a koje se uvode po prvi puta. Grad je za srednjoškolce osigurao 300.000 kuna i taj iznos učenicima će se dijeliti sukladno imovinskom cenzusu.

Ovogodišnji Proračun na razini je prošlogodišnjih, a povećanje očekujemo nakon raspisivanja novih natječaja za EU fondove. Prije dva mjeseca prijavili smo na mjeru 7.4.1 gradnju novog vrtića u Luki i gradnju sportske dvorane u Lonjici, a ovih dana prijavljujemo i gradnju fotonaponskih elektrana na javnim zgradama u Vrbovcu. Za prijavu na EU fondove su u ovim trenucima spremni cesta u zoni Poduzetnik, nadogradnja obiju vrbovečkih osnovnih škola, spojna cesta Vinogradska – Vladimira Nazora – Livadarska, spremne su čak četiri energetske obnove – zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, zgrade teniskog centra i AKC Garaža, pred ishođenjem smo građevinske za novi vatrogasni centar, a spremamo i revitalizaciju dvorca Patačić, gradnju kulturnog centra te gradnju novog sportskog centra u Banovu. Svi ti projekti trebali bi u godinama pred nama donijeti značajan europski novac u naš grad – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Također, dodaje kako ga veseli što su i ove godine uspjeli uvesti novinu, a to su potpore koje će podijeliti učenicima srednjih škola za kupnju knjiga. – Za tu namjenu osigurali smo 300.000 kuna, a koliko točno će dobiti koji učenik i koliki će biti imovinski cenzus razradit ćemo sljedećih mjesec – dodaje Kralj.

Čak milijun kuna predviđeno je za otkup zemljišta u zoni što znači da grad nastavlja razvoj zone, nakon što su u 2021. prodana sva zemljišta uz cestu u zoni Poduzetnik.

Veliki dio proračuna ide na održavanje cesta –  4 milijuna kuna te na gradnju nogostupa – gotovo 9 milijuna kuna. U planu je završetak radova na nogostupima u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti te u Celinama prema Gaju, a trebali bi početi i radovi na nogostupu u Banovu. Također, planira se i projektiranje nogostupa u Ulici Kralja Tomislava u Jugu te u Gredi. – Kad je u pitanju održavanje cesta tu ćemo pratiti radove na dva najveća projekta koji se odvijaju u Vrbovcu – gradnja vodovoda i kanalizacije. Ti projekti nisu dio gradskog proračuna već ih vodi gradska firma VIOZŽ – istaknuo je gradonačelnik.

Gotovo 10 milijuna kuna grad ulaže u predškolski odgoj djece, što čini gotovo trećinu izvornih prihoda grada. – Vrbovec je ove godine nakon možda i dva desetljeće postao grad bez liste čekanja na upis u vrtić. Zahvaljujući tome postali smo ugodnije mjesto za život, privlačniji mladim obiteljima, ali to ima i svoju cijenu. Troškovi masa plaća zaposlenih u vrtiću zbog novih zapošljavanja porasli su za 3 milijuna kuna što znači da imamo manje novaca za ulaganja u ostale stvari – pojašnjava gradonačelnik.

Ranije započeti projekti nastavljaju se i u 2022. godini. Grad je predvidio kupnju radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce – 500.000 kuna, stipendije za srednjoškolce i studente – 300.000 kuna, porodiljne naknade – 300.000 kuna, prijevoz učenika i studenata – 225.000 kuna, sufinanciranje logopeda – 150.000 kuna, sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći – 100.000 kuna. Novost je kupnja higijenskih potrepština za učenice osnovnih škola, uložaka, za što je predviđeno 20.000 kuna po školi.

Kad je u pitanju briga za umirovljenike i dalje se nastavljaju program sufinanciranja prijevoza starijih osoba – 150.000 kuna, financira se ogrjev – 60.000, dok se mijenja dinamika isplata naknada povodom blagdana. Ukidaju se uskrsnice, ali se zato povećavaju božićnice. – Naime, prošle godine grad je platio 60.000 kuna troškove pošte da bi se umirovljenicima podijelile i božićnice i uskrsnice. Ako se potpore dijele jednom – samo uoči Božića uštedjet ćemo na poštarini, a umirovljenici s najmanjim penzijama neće ostati zakinuti. Umjesto dvije isplate dobit će jednu, ali veću – naglašava Kralj.

Planira se i postavljanje novih polupodzemnih spremnika za otpad u širem središtu grada, nove stolice u kino dvorani, i dalje se ulaže u Nerezinama, održavaju društveni domovi, za gradnju zgrade Crvenog križa u Ulici poginulih branitelja predviđeno je milijun kuna, dok bi 1,5 milijuna kuna trebao koštati početak II. faze geodetsko katastarskih izmjera u Vrbovcu. Oko 2 milijuna kuna i u 2022. godini otići će na plaćanje starih kredita.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime