Promocija zbirke pjesama “Slavujice” Josipa Buturca

0
Komunalac add

Promocija zbirke pjesama Slavujice dr. Josipa Buturca održana je sinoć u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Uvodno slovo na predstavljanju zbirke pjesama Slavujice Josipa Buturca u organizaciji vrbovečkog Avis Rara Studija izrekla je zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan.

Pozdravljam naše večerašnje goste, prof. dr. sc. Ivana Koprića, predsjednika Avis Rara Studija i glavnog inicijatora izdavanja ove zbirke, dr. sc. Đurđicu Garvanović-Porobija, književnu kritičarku, dr. sc. Mikolaja Martinjaka s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Važan dio Zavičajne zbirke Narodne knjižnice Vrbovec čine djela Josipa Buturca koji je između ostaloga pisao o povijesti Vrbovca. Knjiga Vrbovec i okolica 1134.-1984. neizostavna je literatura koja se i danas koristi u proučavanju prošlosti Vrbovca, možemo reći jedna od najvažnijih knjiga u knjižnici i našoj Zavičajnoj zbirci.Zbirka Slavujice koja će danas biti predstavljena objedinjuje pjesme Josipa Buturca koje većinom nisu do sad objavljene – rekla je Hrgovan.

Prof. dr. sc. Ivan Koprić je kao urednik u povodu izdanja knjige Slavujice istaknuo da je Josip Buturac poznat u Vrbovcu, ali je potrebno ponovno podsjetiti da je od 1966. godine boravio u Lovrečini koji je iza sebe ostavio bogati znanstveni opus.

Za njegovu poeziju se nije znalo. Prvu pjesmu je napisao u 11. godini života i bio je zaokupljen poezijom sve do kraja svog mladenaštva. Prekinuo je pisati pjesme kad je svoj životni i kasnije znanstveni put podredio svećenstvu i Katoličkoj crkvi. Prvotno je bila ideja da se njegove pjesme uvrste u knjigu Pjesništvo vrbovečko kraja iz 2022. godine. Međutim, tada nam nisu bile dostupne, odnosno nismo bili u mogućnosti da ih pronađemo pa smo trebali provesti istraživački rad po državnim arhivima. Na kraju sam pronašao rukopise, preko stotinjak pjesama, u arhivu Požega dok časopise u kojima su objavljene nisam. Odobrenje za izdavanje pjesama dao nam je ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivan Medved, u čijem se područnom odjelu u Požegi čuva Buturčev arhivski materijal. Zbog velikog broja pjesama njihovo objavljivanje u jednoj knjizi bilo bi teško pa se odlučilo da se objave u više knjiga. Na kraju je odlučeno da se izda ova zbirka pjesama kako bi ugledale svjetlo dana i da se izlože sudu javnosti. Velika zahvala i na financijskoj potpori kod izdavanja knjige Slavujice Gradu Vrbovcu, jako su zaslužni u oblikovanju knjige i Augustin Koprić koji je napravio prijelom te Božidarka Brnas koja je ilustrirala naslovnicu knjige. Nadam se da ćemo izdavanjem ove zbirke pjesama pobuditi interes poklonika poezije, ali i stručne i znanstvene javnosti za utvrđivanje pjesničkog doprinosa i mjesta Josipa Buturca u hrvatskoj književnosti – poručio je Koprić.

Dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija javila se preko platforme Zoom iz njemačkog Oberhofa. – Josip Buturac je nepoznati pjesnik koji je za razliku suvremenika i poznatog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića koristio tradicionalan i vezani stih rime. No, to je samo prvi dojam jer je ipak nekoliko pjesama napisao u slobodnom stihu što je svojstveno Šimiću. Za razliku drugog poznatog pjesnika Tina Ujevića koji je koristio teške i rijetke riječi, Buturac koristi transparentni leksik, jednostavne riječi jer je mlada osoba. Ipak koristi se u svojim stihovima inverzijom, stilskom figurom ponavljanja, anaforom ili epiforom kojima postiže poetski učinak. Piše pjesme u stilskom razdoblju moderne, ali se u jednim manjim dijelu prepoznaje i utjecaj hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, piše o slavenskoj i grčkoj mitologiji, ali je to ipak pjesnik kršćanske provenijencije Katoličke crkve. Pjesme su nastale od 1922. do 1925. tj. od 17. do 20. godine njegovog života. U njima se naglašava mladenački diskurs, vrlo discipliniran, velike energije i potencijalnog duha u kojima opisuje mladenački život, vlastita unutarnja preispitivanja budućnosti. U pjesmama izražava svoju intimu prema obitelji, rodnom zavičaju i jednim dijelom prema gori Dilj. Drugi dio pjesama je religijskog narativa. I na kraju nailazimo i na metapoetske pjesme, u kojima progovara o samom sebi – istaknula je.

Pjesme Josipa Buturca su za mene otkriće koje odišu fascinacijom da se radi o pjesmama koje su nastale u vrijeme njegovog odrastanja i prožete strahovima i dilemama u vezi odabira budućnosti. U vrijeme pisanja pjesama bio je puno zreliji od velike većine svojih mladih vršnjaka. Kao senzibilan mladić preko pjesama izražava svoje snove, misli, ali i mladenačke tegobe. Jedan dio pjesama je posvećen duhovnom učvršćivanja pripadnosti Katoličkoj crkvi, a kroz druge iznosi svoje odrastanje i ljubav prema rodnom kraju. U nekim pjesmama se osjećaju i političke teme gdje se naslanja na hrvatskog političara Stjepana Radića kao primjerice u pjesmi Magla – naglasio je dr. sc. Mikolaj Martinjak je o poeziji Josipa Buturca.

Pjesme Josipa Buturca su recitirali Irena Habeš Koprić, Ivan Koprić i Mikolaj Martinjak. Nova zbirka pjesama Josipa Butorca nije samo knjiga koja je važna za Grad Vrbovec nego i za njegovo rodno Grabarje, odnosno Grad Požegu.

Zdenko Brezarić

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime