Promocija monografije Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije u Zaprešiću

0
Komunalac add

U organizaciji Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije održana je promocija monografije „25 godina rada i djelovanja Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije 1997. – 2022.“. Na promociji koja je u prostoru Vršilnice Novih Dvora u Zaprešiću okupilo se 100-tinjak sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika iz Zagrebačke županije te mnogi gosti. Između ostaloga bili su nazočni i bivši predsjednici Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Mladen Čop i Marijan Jurić Propatria.

Konferansu je vodila Višnja Poropat Vujnovac, a o monografiji su govorili bivši tajnik Juro Horvat, predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović, glavni urednik monografije Igor Đuran te pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan. Uz njih su o sportu Zagrebačke županije govorili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak. Svi su oni istaknuli veliku vrijednost sportske monografije koju je uredio Igor Đuran jer su objelodanjeni mnogi sportski podaci o djelovanju gradskih i općinskih zajednica i brojnih sportskih udruga. Također su ukazali na sve sportske vrednote i na značaj sporta u društvenom životu lokalne uprave i samouprave jer je upravo sport najbolji ambasador svakog grada, općine ili županije.

U monografiji je kronološki predstavljen slijed ustroja, djelovanja, izbor čelništva te dobitnika nagrada i priznanja Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije od 1997. do 2022. godine. Predstavljani su sportski rezultati, sportska dostignuća, infrastruktura, poznati sportaši, sportski djelatnici, sportske manifestacije te obilje raznih podataka. Monografiju krasi preko 900 fotografija. U njoj su predstavljene gradske zajednice: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić, a od općinskih zajednica: Bistra, Dubrava, Klinča Selo, Pisarovina i Rugvica, ali i županijski sportski savezi.

Uredništvo monografije bilo je u sastavu: Igor Đuran, Mario Makarun i Željko Kiseljak, a tehnički urednik je Željko Kiseljak. Suradnici na pisanju monografije bili su: Juro Horvat, Marko Gvozdanović, Igor Mužina, Franjo Končić, Zdenko Brezarić, Ivana Šicko, Mirjana Kirin, Zoran Pavletić, Sven Knajter, Kristina Turina i Radovan Brlečić.

Ukupna naklada monografije je 1000 primjeraka. Monografija ima 491 stranicu i predstavlja reprezentativnu sportsku publikaciju koja će biti vrelo mnogih podataka za buduće autore ili istraživače sporta na području Zagrebačke županije.

Na promociji su ispred Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec bili: član Izvršnog odbora Robert Miković, tajnik Stjepan Zdenko Brezarić te Filip Ivan Ćavar, Darko Jendriš, Nenad Grežina, Željko Gubijan, Renata Ivezić, Rihard Miković i Dragutin Mutak. Monografija će pronaći svoje mjesto u sportskim društvima i zajednicama, ali i u mnogim knjižnicama na području Zagrebačke županije. Ova monografija mukotrpno je stvarana 3 godine, a promocije je protekla u najboljem redu pod budnim okom zamjenika predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Borisa Makaruna, glavnog tajnika Maria Makaruna i tajnice Mateje Baltorinić te domaćina predsjednika Zajednice športskih udruga Grada Zaprešića Lovre Benčevića i tajnika Svena Knajtera.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime