Promocija knjige Posavska kukmasta kokoš i djelovanje Udruge „Mali uzgajivač“ Dugo Selo u Lonjici

0
Komunalac add

Na obiteljskom imanju Josipa Bertinovca iz Lonjice održana je promocija knjige Posavska kukmasta kokoš i djelovanje Udruge „Mali uzgajivač“ Dugo Selo. Autori knjige su: Josip Bertinovec iz Lonjice, Mirko Huf iz Prikraja i Predrag Topić iz Dugog Sela. Nakladnik knjige je Gradska knjižnica Dugo Selo koja je tiskana u 100 primjeraka, a tisak i uvez je uradila tiskara Graforad iz Rugvice.

Na predstavljanju knjige govorili su autori Josip Bertinovec i Predrag Topić te Željko Gagula iz Ivanje Reke, Marijan Pavečić iz Peskovca, Ivan Šarić iz Dugog Sela i bivši gradonačelnik Dugog Sela Boris Mahač.

U knjizi je na 79 stranica predstavljen rad Udruge „Mali uzgajivač“ iz Dugog Sela za uzgoj i selekciju čistokrvnih malih životinja, ptica i akvarijskih ribica koje je bilo osnovano 1976. godine. To je bila udruga oko koje se okupila mala skupina zaljubljenika, s područja Dugog Sela, Vrbovca i inih mjesta, u uzgoj malih životinja i koja je po svojim aktivnostima nadmašila lokalni okvir. U četiri desetljeća djelovanja organizirala je izložbe, sudjelovala na domaćim i međunarodnim izložbama i postizala zavidne uspjehe. Početkom 1990-tih društvo je najveća udruga toga tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj jer ima 123 registrirana člana. U publikaciji je zabilježen rad Udruge Mali uzgajivač s posebnim naglaskom na rad uzgoja posavske kukmaste kokoši. Sekcija za uzgoj posavske kukmaste kokoši unutar Udruge Mali uzgajivač započela je s radom 1999. Predsjednik sekcije postaje Josip Bertinovec koji zajedno s ostalim članovima započinju uzgoj posavske kukmaste kokoši koje su pronalazili u Lupoglavu, Dugom Selu i po selima Posavine (Preseka Oborovska, Rugvica itd). Prva smotra, pokazna izložba posavske kukmaste kokoši održana je 2002. u Dugom Selu, koja je priznata 2004. godine kao posebna pasmina. U radu udruge bilo je uspona i padova jer nije uvijek bilo lako pronaći financijska, materijalna i ina sredstva za djelovanje u društvenim, političkim i gospodarskim mijenama. Entuzijazam članova Udruge Mali uzgajivač uspio se održati do 2016. godine, a koja je prestala formalno s djelovanjem 2020. godine.

U radu Udruge Mali uzgajivač veliki trag su ostavili Josip Bertinovec te Vladimir Jagatić Medo, Marijan Pavečić iz Peskovca, ali i drugi članovi koji su zaslužni što je posavska kukmasta kokoš postala poznata i izvan hrvatskih granica. Naime, posavska kukmasta kokoš uzgaja se u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj itd. Zalaganjem članova posavska kukmasta kokoš postala je priznata kao hrvatska autohtona životinjska pasmina i poznata diljem Hrvatske, ali i na europskoj razini. Ova knjiga nedvojbeno postaje i dijelom vrbovečke zavičajne zbirke jer opisuje i rad članova Udruge Mali uzgajivač koji su s područja grada Vrbovca.

Prestankom djelovanja Udruge Mali uzgajivač nije prestao interes za uzgoj posavske kukmaste kokoši na vrbovečkom području jer je u veljači 2021. godine u Lonjici osnovan Klub uzgajivača posavske kukmaste kokoši, koji radi na uzgoju i promicanju naše domaće autohtone pasmine kokoši.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime