Promocija knjiga Štefice Vanjek i Đurđe Vukelić Rožić u vrbovečkoj knjižnici

0
Komunalac add

Udruga Osebunjek ugostila je, u Narodnoj knjižnici Vrbovec, članove udruge Tri rijeke iz Ivanić-Grada. Brojnoj publici predstavile su se književnice Đurđa Vukelić Rožić sa zbirkom kratkih pripovjedaka „Ifkica Kaj Ifkica” i Štefica Vanjek sa zbirkom kratkih priča pod nazivom „Humoreske i priče reske“.

Đurđa Vukelić Rožić književnica, urednica i prevoditeljica iz Ivanić-Grada članica je Društva Hrvatskih književnika. Objavljuje poeziju, prozu i japanske kratke pjesničke forme na hrvatskom, kajkavskom i engleskom jeziku. Dobitnica je niza nagrada i priznanja u zemlji i svijetu. Ona je najnagrađivanija hrvatska pjesnikinja izvan zemlje matice. Za zbirku „Ifkica lepa moja tratinčica je 2021. godine primila nagradu „Katarina Patačić“ koju dodjeljuje Varaždinsko književno društvo i Matica hrvatska Varaždin. To je najveća nagrada koja se dodjeljuje za kajkavsko stvaralaštvo. Pjesme su joj objavljene u nizu poslije natječajnih zbornika. Piše i tekstove za uglazbljivanje, a neki od njih su nagrađivani. Glavna je i odgovorna urednica časopisa za kratke japanske pjesničke forme pod nazivom „Iris“, te tajnica udruge „Tri Rijeke“ iz Ivanić-Grada.

Štefica Vanjek piše poeziju i prozu te kratke pjesničke japanske forme. Pjesme su joj objavljene u tristotinjak zajedničkih zbirki poezije. Prozu objavljuje na web stranicama Hrvatskog glasa Berlin. Također piše tekstove za uglazbljivanje, a izvođeni su na Krapinskom festivalu. Piše poeziju za djecu i odrasle, u pripremi je roman za djecu, te socijalni roman za odrasle. Autorica je i edukativne slikovnice „Eva u gradu anđela“ koju je radila s umjetnicom Andreom Belić, oboljelom od mišićne distrofije. Članica je nekoliko pjesničkih udruga te potpredsjednica udruge „Tri rijeke“ iz Ivanić – Grada.

Štefica Vanjek i Stjepan Rožić, koji je također nagrađivani pjesnik u zemlji i inozemstvu za svoje pjesme pisane kratkim japanskim formama te predsjednik udruge „Tri rijeke“, izveli su dva skeča o Ifkici, a Štefica Vanjek je pročitala svoje dvije humoreske.

Zahvaljujemo Narodnoj knjižnici Vrbovec, ravnateljici Martini Sanković, knjižničarki Mateji Hrgovan i ostalim zaposlenicima knjižnice koji nam ustupanjem prostora uvijek izlaze u susret. Udruga Osebunjek je ove godine do sada u knjižnici održala tri predstavljanja ukupno petorice pjesnika. Svaki put nas iznenadi sve veći broj naših sugrađana u publici. Hvala dragi Vrbovčani. Predstavljanju je prisustvovala i direktorica TZ Vrbovec Jasna Benedik. Zahvaljujemo našim prijateljima pjesnicima koji su došli iz Koprivnice: Mariji Hegedušić i Ivanu Piceru na podršci u radu koju su nam i ovaj put pružili. Zahvaljujemo i Zdenku Vanjeku na fotografijama – poručili su iz Udruge Osebunjek.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime