Promicanje STEM područja kod učenika strojarskih zanimanja

0
Komunalac add

CNC operateri te instalateri grijanja i klimatizacije SŠ Vrbovec sudjelovali su u sklopu svoje terenske nastave na 4. prezentaciji primjera dobre prakse postignuća u STEM području u sklopu projekta „Rasti uz znanost“ Crvenog križa Vrbovec. Prezentacija je provedena u proizvodnom pogonu tvrtke ASEMO zbog optimalnih uvjeta i mogućnosti demonstracije funkcionalnosti robotskih sustava i proizvodnih procesa.

Sudionicima prezentacije predstavljeni su tehnologija i procesi tvrtke kojima inovativno utječu na cijeli proizvodni sektor koji se bazira na procesima robotizacije i automatizacije. Veliki naglasak  je također stavljen na STEM područje koje nudi razna inovativna rješenja u ovoj grani djelatnosti, te kroz koje je omogućena daljnja optimizacija proizvodnih procesa.

–  Svidjela mi se prezentacija na početku, kao i CNC stroj na kojem su nam pokazali kako rade njihovi CNC strojevi. Bilo je zanimljivo čuti da na svojim CNC strojevima proizvode dijelove za ostale strojeve. Svidjela mi se i robotska ruka koju je jedan radnik programirao da radi preko joysticka. Osim toga, vidjeli smo u kojim programima crtaju i rade programe za CNC strojeve te program u kojem imaju 3D crtež CNC stroja kojeg rade – dodao je Mihael Petrač, učenik 2.c razreda.

Na terenskoj nastavi mi se svidio CNC stroj, a pogotovo robotska ruka kojom se upravlja joystickom. Također mi se dopalo što rade stroj od samog početka i što skoro sve dijelove rade oni sami – izjavio je Martin Vrban, učenik istog razreda.

Najviše mi se svidio CNC stroj. Također mi se svidjela činjenica da sve svoje dijelove rade sami kako bi napravili novi stroj od nule. Djelatnici tvrtke su nam dobro objasnili to što rade – nadovezao se Antun Šalamun, također učenik 2.c razreda.

Na ovoj terenskoj nastavi učenici su se upoznali s proizvodnim programom tvrtke ASEMO te instaliranom opremom i programskom podrškom kojom raspolaže. Svoja inovativna tehnološka rješenja ponajprije koriste u inženjeringu i optimizaciji korištenjem robotskih sustava. Bave se automatiziranim rješenjima montaže dijelova u elektrotehničkoj industriji po sistemu „ključ u ruke“ od ideje do gotovog proizvoda. U automatizirane montažne linije integriraju višeosne robotske ruke različitih namjena. Trenutno su u fazi sklapanja pa smo dogovorili s gosp. Kuljkom, vlasnikom firme, novi posjet kad stroj proradi. Učenici  su pokazali poseban interes za robotsku ruku i njezino djelovanje. Sama tvrtka raspolaže programskim paketom Solidworks te je učenicima pokazana praktična primjena ovog CAD-CAM sustava. Raspolažu također i s CNC troosnom glodalicom čiji su nam rad također demonstrirali – priča nam Branko Lončar, dipl. ing. strojarstva. U pratnji učenika su također bili i prof. Željko Šimunek te nastavnik praktične nastave Marijan Gaščić.

Kvalitetno strukovno obrazovanja je usko povezano s razvojem gospodarstva, a suradnja škola i proizvodnog sektora je nužna za razvoj znanja, vještina i kompetencija koje traži suvremeno tržište rada. Zato je ova terenska nastava učenika SŠ Vrbovec tvrtki ASEMO d.o.o. izuzetno korisna jer su se učenici mogli upoznati s načinom rada tvrtke koja ulaže svoje resurse, znanja i vještine u razvoj proizvoda i usluga u skladu sa važećim industrijskim standardima koristeći najsuvremenije tehnologije i značajke Industrije 4.0.

Autorica teksta: prof. Anica Fintić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime