Projekt “Zaželi”: pomoć i topla riječ za starije i nemoćne

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec organiziralo je konferenciju na kojoj su predstavljeni ciljevi i tijek provedbe EU projekta „Zaželi“ vrijednog 6,5 milijuna kuna. U sklopu projekta početkom listopada zaposlene su 33 teže zapošljive žene koje će u iduće dvije godine pružati pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama na području grada Vrbovca te okolnih općina Dubrava, Gradec, Farkaševac, Rakovec i Preseka.

Žene su već na terenu. To su uglavnom ruralna područja gdje nema javnog prijevoza, liječničke usluge su teško dostupne, a mjesta obiluju staračkim kućanstvima. Žene su prepoznatljive po svojoj uniformi, biciklu i identifikacijskoj iskaznici. Korisnicima smo kupili paket higijenskih potrebština. Reakcije korisnika su zasad pozitivne i mislim da je ovaj projekt nešto što je zaista potrebno na našem području – istaknula je ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko.

Među 180 krajnjih korisnika, koji su odabrani u suradnji s vrbovečkim Centrom za socijalnu skrb su i Kata Šeremet iz Preseke te Franjo Bađun iz Gornjeg Žabnjaka. Žive sami u teškim uvjetima i pomoć im je prijeko potrebna.

Živim sama u četri zida, bez kupaone i frižidera, samo s lampom. Kaj mislite kaj mi znači njihov dolazak i topla riječ, ma više od kile mesa da mi neko da– pojašnjava gospođa Kata. Njezinu radost dijeli i gospodin Franjo. – Sad sam ko novi, tak su mi počistile sve, ja sam zadovoljan, čim dođu odma se primaju posla. Kak da su mi mame – priča naš sugovornik.

O gospođi Kati i gospodinu Franji brinu Karmela Rožman i Dijana Martić, za njih rade sve što je potrebno.-Nosimo drva i vodu u kuću, namirnice, lijek. Ponekad im je društvo najpotrebnije. Nas dvije pokrivamo područje cijele općine Preseka i imamo 14 korisnika. Radimo svaki dan, neke obilazimo jedanput, a neka dva puta tjedno, ovisi koliko je kome potrebno. Posla je puno, no mi smo zadovoljne i korisnici su nas lijepo prihvatili – ističu.

Nakon završetka projekta žene će imati certifikat da su dodatno osposobljene za poslove njegovateljice te proizvođačice i prerađivačice ljekovitog i aromatičnog bilja. Inače, projekt “Zaželi” najveći je projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime