Projekt Vrbovečki velikani – “Hvala Vrbovčanima na potpori”

0
Komunalac add

Članovi udruge Artoratorij, uz pomoć još nekoliko umjetnika, tijekom prošlog su mjeseca oslikali zid u De Piennesovoj ulici u Vrbovcu te ga sada krase likovi brojnih vrbovečkih velikana. Na oko osamdeset metara zida prolaznici mogu vidjeti karikature Petra II. Erdődyija, Zrinskih, Eleonore Patačić, Eugena De Piennesa, Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Krunoslava Kutena, Štefe Iskre Kršnjavi, Marije Jurić Zagorke, Stjepana Pavunića, Josipa Velebita, Josipa Buturca, Josipa Pankretića, Jure Žgele, Dragutina Persolija, Dragutina Mandekića, Renata Happa, Zlatka Đurašine, Gige te drugih značajnih i poznatih Vrbovčana. U oslikavanju je sudjelovalo petero umjetnika, a projekt je održan povodom proslave Dana grada.

Cilj nam je bio da krenemo s oslikom povijesti Vrbovca, povijesnih ličnosti Vrbovca. Tako smo se odlučili za prikaz vrbovečkih velikana koji su na bilo koji način utjecali i doprinosili razvoju grada. Na zadnjem dijelu zida nalazi se niz portreta gdje smo planski pojednostavili svaki taj portret tako da liči na minimalno tri Vrbovčanke ili Vrbovčana te se svatko može pronaći u tome. Za nas su svi Vrbovčani velikani, odnosno „potencijalni“ velikani koji čekaju svoje mjesto na nekom budućem zidu – istaknuli su iz udruge Artoratorij. Također, dodaju da spomenuti zid osim što je sada oslikan ima i edukativnu svrhu.

Uz mnogo truda, vrijedne ruke domaćih umjetnika stvorile su još jedan prekrasan i zanimljiv prizor u našem gradu, a reakcije građana bile su i više nego pozitivne. – Uistinu hvala svima koji su prilikom oslikavanja tamo stali, trubili, pozdravljali, svima koji su donijeli sladoleda i soka kako bismo se osvježili i okrijepili jer bilo je prilično vruće. Hvala i tamošnjim susjedima koji su brinuli za nas, pronašli tri suncobrana da ne „izgorimo“ baš do kraja kao i svim Vrbovčanima koji su nas na bilo koji način podržali. Zahvaljujemo i gradonačelniku Denisu Kralju i gospođi Valentini Petanjek Špehar iz gradskog ureda koji su imali sluha za jedan ovakav projekt i podržali njegovu realizaciju – poručili su organizatori.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime