Projekt BUBA: Održana završna konferencija

0
Komunalac add

U prostorijama Kluba umirovljenika Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec održana je završna konferencija projekta „BuBa – budi uključen, budi aktivan“, namijenjenog jačanju sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Konferencija je okupila brojne umirovljenike, predstavnike partnerskih udruga te čelnike jedinica lokalne samouprave, a tijek, provedbu i rezultate dvogodišnjih aktivnosti projekta prezentirala je voditeljica projekta i ravnateljica GDCK-a Vrbovec Jelena Mucko. Uvodno je istaknula kako je projekt „BuBa“ od početka provedbe u listopadu 2020., okupio gotovo 350 umirovljenika sa područja grada Vrbovca te općina Dubrava, Preseka, Farkaševac, Gradec i Rakovec.

346 umirovljenika sudjelovalo je u ukupno 1662 aktivnosti kroz dvije godine trajanja projekta. Nabavljena je oprema potrebna za provedbu aktivnosti, od namještaja, sportske opreme, elektroničke opreme, pribora za kreativne radionice te oprema za dnevne aktivnosti. Borba s pandemijom koronavirusa značajno je promijenila tijek početnih aktivnosti i okupljanja sudionika, no, unatoč tome, uspjeli smo u svim planovima i ostvarili smo postavljene ciljeve. Informatičke radionice, zdravstvene i plesne radionice, radionice tjelovježbe i mažoretkinja, fotografske radionice i radionice financijske pismenosti i zborskog pjevanja, aranžiranja cvijeća i treninga mentalnih vještina, grupe podrške u nepovoljnim situacijama, kućni obilasci starijih i nemoćnih umirovljenika, radionice pružanja prve pomoći i korištenja mobitela koje su provodili naši volonteri srednjoškolci, aktivnosti suradnje Kluba za djecu i Kluba umirovljenika objedinjene pod nazivom „Zamjenski baka i djed, zamjenski unuci“, sadnja ukrasnog bilja i sadnica drveća, dva sportska susreta umirovljenika, izleti, javne rasprave i tribine na temu trenutnog stanja i poboljšanja statusa umirovljenika… nebrojene su aktivnosti koje smo odradili uz pomoć naših dragih umirovljenika – istaknula je Mucko.

Dodala je kako bi brojne projektne aktivnosti bilo daleko teže realizirati bez podrške projektnih partnera. Upravo su članovi partnerskih udruga umirovljenika činili veći dio polaznika BuBinih radionica, objasnila je Mucko i navela kako su u aktivnostima sudjelovali članovi Udruge umirovljenika grada Vrbovca i vrbovečke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, članice udruge Sv Margareta iz Dubrave te članovi Udruge umirovljenika općine Gradec. –Moramo istaknuti i umirovljenike općina Preseka i Farkaševac, koji su se uvijek rado odazivali našim aktivnostima, a neke od njih uspjeli su organizirati i u svojim prostorijama – dodala je, istaknuvši pritom i neke od budućih planova. –Tim Crvenog križa priprema se za skoru selidbu u prostore novoizgrađene zgrade u centru Vrbovca, gdje ćemo – bude li sve u redu – ubrzo nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima Društva, zaključila je ravnateljica Mucko.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime