Proglašeni najbolji sportaši i klubovi Grada Vrbovca u 2022. godini

0
Komunalac add

Večeras je u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec održana dodjela nagrada i priznanja Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec za 2022. godinu. Priznanja su nagrađenima uručili gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora te  predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović i predsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Ivan Kralj.

Program je otvorio predsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Ivan Kralj. – Gradska zajednica trenutno broji 24 članice, imamo preko tisuću sportaša, natječemo se u 15 sportova. Konkurencija je velika, čestitam svim dobitnicima. Danas se prisjećamo i onih koji nažalost više nisu s nama, za posebne zasluge u razvoju vrbovečkog sporta – poručio je Kralj.

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije jedna je velika obitelj, koja broji oko 25 tisuća članova. Mi skrbimo o vrhu kvalitete, ali taj vrh ne može se postići bez lokalnog sporta. Nema sportaša koji nije prošao taj cijeli proces. Posebnu pozornost dakle trebamo pridati upravo mladima i razvoju lokalnog sporta – poručio je predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Bregović.

Svim dobitnicima čestitao je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. – Gradska ulaganja u sport uvijek su bila velika. Mi pokušavamo sada povećati ulaganja u infrastrukturu, uspjeli smo energetski obnoviti Gradski stadion, sada gradimo novu sportsku dvoranu u Lonjici, uskoro kreće i gradnja objekta na sportskim terenima u Banovu, podržali smo projekt izgradnje Atletskog tunela, projekt koji je incirao i za koji je najviše zaslužan Mario Dautanec i njegova obitelj – istaknuo je Kralj.

Gabriel Tkalčić, član Bodybuilding kluba Aero fit iz Vrbovca najbolji je sportaš Grada Vrbovca u 2022. godini. Reprezentativac hrvatske bodybuilding reprezentacije od 2017. godine, na međunarodnom je natjecanju Arnold Classic Europe u Sevilli, u kategoriji stariji juniori osvojio je srebrnu medalju te je tako poboljšao svoj nastup iz 2021. godine, kada je na istom natjecanju osvojio 3. mjesto. Sportom se počeo baviti u djetinjstvu pa je tako paralelno trenirao hrvanje i taekwondo, a kasnije se opredijelio za powerlifting te na kraju za bodybuilding. Gabriel Tkalčić je ostvarivao zapažene rezultate u četiri sporta, a članstvo u dvije hrvatske reprezentacije samo dokazuje njegovu sportsku svestranost.

Andrea Petrek iz Powerlifting kluba Wild hogsa iz Vrbovca je najbolja sportašica Grada Vrbovca u 2022. godini. Andrei je to peto priznanje takve vrste. Na Europskom prvenstvu u bench pressu prošle godine u Budimpešti osvojila je 2. mjesto u seniorskoj kategoriji do 69 kg, te time stekla status vrhunske sportašice II. kategorije Hrvatskog olimpijskog odbora te je nagrađena dvogodišnjom sportskom stipendijom HOO-a. Virovitici na XI. hrvatskom prvenstvu u powerliftingu i benchpressu osvojila je zlatnu medalju u kategoriji seniorki do 69 kg, te apsolutnu kategoriju kao najbolja benčerica Hrvatske.

Najbolja muška momčad u 2022. godini  je Košarkaški klub Petar Zrinski Vrbovec. Seniorska momčad natječe se u regionalnoj A2 ligi Sjever sedamnaestu sezonu te je pod vodstvom trenera Mateja Bolčića u 2022. godini prvi put osvojila Kup Krešimira Ćosića u sklopu Košarkaškog saveza Koprivničko-križevačke županije. Nakon toga nastavili su natjecanje u Kupu Košarkaške regije Sjever gdje su u finalu Regije tijesno poraženi od ekipe Vindije iz Varaždina. To je ujedno i najveći uspjeh seniorske momčadi KK kluba Petar Zrinski Vrbovec natjecateljskom razdoblju koje traje nešto više od 30 sezona.

Najbolja ženska ekipa Grada Vrbovca u 2022. godini je Ženski odbojkaški klub Vrbovec. U 2022. godini prva ekipa ŽOK Vrbovca nastupala je u 1.B ligi sjever Hrvatskog odbojkaškog saveza. Zauzela je 10. mjesto od 12 ekipa i neki će reći da to nije neki uspjeh. No, cilj ŽOK-a Vrbovec je bio zadržati prvoligaški status i nastaviti s natjecanjem u tom elitnom razredu. Najveći uspjeh došao je pred kraj 2022. godine kada su u borbi za Kup Zagrebačke županije osvojile prvo mjesto i kvalificirale se na regionalno natjecanje za Kup sjeverne Hrvatske. Osvojile su drugo mjesto u svojoj skupini jer su izgubile utakmicu od prvoligaša OK Kitro Varaždin.

Najbolji trener u 2022. godini je Siniša Križan. Predsjednik i trener u Powerlifting klubu Wild Hogs, trener i selektor hrvatske bench press reprezentacije od 2018. godine te nacionalni i međunarodni IPF sudac. U protekloj godini kao trener i selektor sudjelovao je u slijedećim sportskim uspjesima: Andrea Petrek, srebrna medalja na Europskom prvenstvu u bench pressu u Budimpešti. Andrea Petrek, zlatna medalja na XI. Hrvatskom prvenstvu u powerliftingu i bench pressu u Virovitici. Tomislav Puhin, zlatna medalja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Pitomači. Pri tome je i sam Siniša Križan kao natjecatelj osvojio zlatne medalje na XI. hrvatskom prvenstvu i na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Najbolji sportski djelatnik Grada Vrbovca u 2022. godini je Marijo Dautanec, osnivač i predsjednik Atletskog kluba Sveti Vid iz Vrbovca. Aktivan je u stručnom radu u vrbovečkoj atletici od 2007. godine. Član je Zbora atletskih sudaca grada Zagreba, sudjeluje u organizaciji raznih atletskih događanja u Vrbovcu od 2009. godine kao i školskih natjecanja. Najzaslužniji je za izgradnju atletskog tunela u Vrbovcu u 2022. godini. Do sada je primio nagradu grada Vrbovca i Hrvatskog atletskog saveza za sportskog djelatnika za 2015. godinu te županijsku nagradu zaslužni sportski djelatnik za 2022.  godinu.

U kategoriji sportska nada u 2022. godini nagrade su osvojili Lucija Lernatić i Jakov Čuković. Lucija Lernatić je učenica Osnovne škole Marije Jurić Zagorke. U svijet sporta ušla je akrobatskim plesom i gimnastikom, a trenirala je nogomet i odbojku. Poslije nekoliko godina traženja, pronašla je idealan sport za sebe, a to je hrvanje. Na raznim natjecanjima u 2022. godini je osvajala zlatne i brončane medalje.

Jakov Čuković je član Hrvačkog kluba PIK Vrbovec. Učenik je 1. razreda Srednje škole Vrbovec. Osvajač je medalja s raznih natjecanja u Hrvatskoj. Tako je u 2022. godini na državnom školskom hrvačkom natjecanju u organizaciji Hrvatskog školskog športskog saveza  u Poreču u pojedinačnoj konkurenciji osvojio 3. mjesto, a ekipno prvo mjesto za ekipu ŠSD Iskra OŠ Krunoslava Kutena u uzrastu stariji dječaci.Na prvenstvu Hrvatske slobodnim načinom osvojio je 2. mjesto, a na prvenstvu Republike Hrvatske grčko rimskim načinom 3. mjesto. Na Međunarodnom turniru Gospić open u grčko rimskim načinom osvaja 2. mjesto.

Priznanje je uručeno Hrvačkom klubu PIK Vrbovec za djevojčice prvakinje Hrvatske u hrvanju.  Djevojčice kao sportska ekipa, na borilišta izlaze 2022. godine, nakon što su na školskom turniru u prosincu 2021. u organizaciji Hrvatskog športskog školskog saveza izborile natjecanje na Državnom školskom prvenstvu u Poreču u ožujku 2022. gdje su ostvarile prvi značajan rezultat. Hrvačku ekipu čini 14 djevojčica koje su aktivne na turnirima i natjecanjima te dio djevojčica koje rekreativno pohađaju treninge hrvanja, a to su: Lucija Čavka, Marija Čulina, Tena Grežina, Maša Grubišić, Ema Gubijan, Nikolina Jambrišak, Marija Klarić, Lucija Lernatić, Mia Marija Mališ, Lara Matković, Tena Mlinarek, Ana Petrić, Antonija Prelec i Petra Ranogajec. Treneri su Nenad Grežina i Marku Dubravec.

Priznanje je uručeno i Školskom sportskom društvu Iskra, Osnovne škole Krunoslava Kutena Vrbovec. U školskoj godini 2021./22. ostvaren je jedan od najvećih rezultata u povijesti ŠSD Iskra. Po prvi puta je organizirano natjecanje u hrvanju za osnovne škole. Prvo natjecanje takve vrste na županijskoj razini organizirano je upravo u Vrbovcu u organizaciji ŠSD Iskra i uz veliku pomoć HK PIK Vrbovec. ŠSD Iskra je izborila prvo mjesto i odlazak na državno natjecanje koje je održano u Poreču u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Hrvači ŠSD Iskre pobijedili su u svim susretima i osvojili prvo mjesto. Stoga će zlatnim slovima biti upisana pobjednička momčad u sastavu: Matej Abramović, Noah Yven Azinović, Jakov Čuković, Tibor Čuković, lvano Domgjoni, Kristijan Gegić, David Gregurić, Jakov Gvozdanović, Dario Lukić, Gabrijel Pisačić, Vanja Sedlar, Teo Štrkalj i Luka Tretinjak te voditelj ekipe Tomislav Falčević.

Zaslužni sportski kolektiv Grada Vrbovca u 2022. godini je Streljačko društvo PIK Vrbovec. Stožerno streljačko društvo na području grada Vrbovca koje  je osnovano prije 70 godine. SD PIK Vrbovec već godinama organizira dva streljačka turnira za Dan grada Vrbovca i manifestaciju Kaj su jeli naši stari na kojem se okupljaju eminentni strijelci iz sjeverozapadne Hrvatske. U 2022. godini strijelci su sudjelovali na županijskom i državnom prvenstvu, te na turnirima diljem Hrvatske. U protekloj godini SD PIK Vrbovec je primio Godišnju nagradu grada Vrbovca.

Posebno posthumno priznanje za izuzetne zasluge i razvoj vrbovečkog sporta dodjeljuje se Branku Blažutiću. Branko Blažutić (1949. – 2021.) je bio uspješan poduzetnik, poznati društveno-politički djelatnik i osvjedočeni sportski zanesenjak, koji je po svojim životnim ostvarenjima uvelike mijenjao životne standarde u Lonjici i doprinosio progresivnim mijenama vrbovečkog kraja. Za Lonju je igrao od 1966. do 1974. kad je doživio težu povredu uslijed čega je prekinuo nogometnu karijeru, ali je uz klub ostao vezan cijeli život. Kruna Blažutićeve sportske karijere bio je izbor na čelno mjesto Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec sredinom 1990-tih godina. Svojim je višegodišnjim predanim djelovanjem na sportskom i društveno-političkom području učinio mnoga plemenita i napredna djela u interesu općeg razvitka zajednice.

Posebno posthumno priznanje za izuzetne zasluge i razvoj vrbovečkog sporta dodjeljuje se Željku Koretiću. Željko Koretić (1943.- 2022.) bio je zaslužni sportski i javni djelatnik i nezaobilazno ime vrbovečkog sporta. Cijeli svoj život posvetio je razvoju nogometa i tenisa. Početak uspješnog nogometnog puta započeo je 1959. godine u juniorima Vrbovca gdje je iskazao svoj vratarski talent. Cijelo desetljeće tijekom 1960-tih bio je pouzdan i sigurnan stup obrane Vrbovca, koji spada među najbolje vratare vrbovečke povijesti. Za sportaša općine Vrbovec izabran je 1970. godine, a nogometnu karijeru prekida 1972. godine, ali je jedno vrijeme bio nogometni trener. Nove sportske izazove potražio je tada u tenisu.Teniski klub Vrbovec je osnovan 1972. godine, a za prvog tajnika imenovan je Željko Koretić. Njegova ostavština je velika u vrbovečkom nogometu, ali je svoje životno i sportsko nasljeđe stvorio u teniskom klubu koji mu je bio drugi dom.

Na kraju svečanosti u ime nagrađenih zahvalio je Mario Dautanec. – Smatram da u Vrbovcu ima puno ljudi koji su svojim radom i zalaganjem zadužili Vrbovec i vrbovečki sport, ako ne više od mene, onda barem isto kao i ja. Zato bih ovu nagradu podijelio s njima. Neka ove nagrada bude poticaj svima da se u gradu krenue u izgradnju novih sportskih objekata i svi koji žele u tom pomoći su dobrodošli – poručio je Dautanec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime