Priopćenje PP Vrbovec: Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu

0
Foto: pixabay
Komunalac add

U redakciju Radio Vrbovca danas je stiglo priopćenje Policijske postaje Vrbovec, koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 05.10.2021. godine oko 23,30, sati u mjestu Gradec bb, na 4 km. županijske ceste broj 3052, općina Gradec, dogodila se prometna nesreća u kojoj je na mjestu događaja smrtno stradao 21 godišnji vozač.

Prometna nesreća dogodila se na način da je vozač upravljao osobním automobilom kroz mjesto Gradec, kolnikom županijske ceste broj 3052 iz smjera jugozapada u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do 4 km., županijske ceste broj 3052, odnosno do lijevog preglednog blagog zavoja, nije prilagodio brzinu kretanja karakteristíkama ceste, stanju kolníka i atmosferskim prilikama (lijevi pregledni blagi zavoj, mokar kolnik, kiša), uslijed čega je u zavoju, izgubio nadzor nad automobilom, te je u zanošenju sletio na mekani teren kojí se nalazi sa istočne strane kolnika na kojem je lijevom bočnom stranom automobila naletio na smjerokazni stupić, kojí se nalazio na navedenom mekanom terenu, i daljnjem nekontroliranom zanošenju i prevrtanju po istom mekanom terenu došlo je do prevrtanja automobila na krov, uslijed čega je došlo do ispadanja vozača iz automobila na isti mekani teren nakon čega se osobni automobil zaustavio na tijelu vozača, okrenut na krov.

U prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno je stradao vozač osobnog automobila, dok je na automobilu nastala materijalna šteta. Izvršenim očevidom prometne nesreće na mjestu događaja utvrđeno je da vozač osobnog automobila nije koristio sigurnosni pojas kako je to odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Obzirom da je početkom ove 2021. godine došlo do značajnog pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području PP Vrbovec, osim spomenute prometne nesreće dogodile su se još tri prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama i to:

  • dana 22.01.2021. godine u 12.55 sati u gradu Vrbovec, raskrižje Vinogradske ul. i ul. Matije Gupca, došlo je do prometne nesreće, nalet osobnog automobila na pješaka, uslijed neprilagođene brzine osobinama i stanju kolnika, u kojoj je 78 godišnja pješakinja na mjestu događaja smrtno stradala,
  • dana 26.06.2021. godine u 19.10 sati u mjestu Martinska Ves, Zagrebačka ul. u blizìni broja 146, na kolniku županijske ceste br.3034, grad Vrbovec, došlo je do prometne nesreće, nalet osobnog automobila na pješaka, uslijed nedržanja vozila u kretanju na sredini obilježene prometne trake, u kojoj je 26 godišnji pješak također na mjestu događaja smrtno stradao,
  • 02.07.2021. godine u 21,50 sati, u mjestu Zvekovec u blizini broja 122, općina Dubrava, na kolniku ŽC-3041, došlo je do prometne nesreće sudar osobnog automobila i motocikla, uslijed nepropisnog uključivanja u promet, u kojoj je 25 godišnji vozač motocikla, pri prijevozu u vozilu hitne medicinske pomoći preminuo.

Analizom stanja sigurnosti u cestovnom prometu s danom 6.10.2021. tj. događanjem prometne nesreće 5.10.2021.. godine utvrđeno je da je došlo do pogoršanja stanja sigurnosti na području PP Vrbovec u odnosu na isto razdoblje 2020. godine u pogledu broja prometnih nesreća s poginulim osobama i broja poginulih osoba. U proteklom razdoblju 2021. godini dogodile su se četiri prometne nesreće u kojima su 4 osobe smrtno stradale (2020-1).

Policijska postaja Vrbovec će i u narednom razdoblju nastaviti s provodenjem pojačanih mjera i aktivnosti u cestovnom prometu, na način da će policijski službenici svakodnevno provoditi pojačane mjere i radnje kroz redovnu službu, a poglavito u dane vikenda u sklopu kojih će se nadzirati poštivanje prometnih propisa, prvenstveno vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola, prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnih pojaseva i zaštitne kacige, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Sukladno pokazateljima o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači svih vrsta motornih vozila, a poglavito vozači osobnih automobila, kao i vozači mopeda, motocikala i bicikala, postoji još puno prostora za poboljšanje sigurnosti ove skupine u prometa zbog čega iznova apeliramo na vozače da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana odnosno vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu i tijekom vožnje da obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama kada ublažava njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.”

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime