Priopćenje: Kupnjom zemlje Vrbovec napravio prvi korak prema dovođenju investitora

0
Komunalac add

Nakon što je sinoć na Gradskom vijeću prihvaćena odluka o kupnji zemljišta u poslovnoj zoni, iz Grada Vrbovca stiglo je i priopćenje na tu temu u kojem stoji kako je nova gradska vlast u Vrbovcu prošle godine donijela mjere za privlačenje investicija u Vrbovec. Mjere predviđaju značajno smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade za greenfield i brownfield investicije, a po prvi puta u povijesti ulagačima u Vrbovec nudi se i neposredna financijsku pomoć.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj smatra kako je jučer Grad Vrbovec kupnjom zemlje u gospodarskoj zoni napravio novi, veliki iskorak prema privlačenju investitora i investicija. – Grad Vrbovec do jučer nije niti u jednoj zoni imao vlastite zemlje što je bio ozbiljan hendikep. Kako nismo imali svoje zemlje nismo imali ni kontrole nad cijenom zemljišta u našim zonama što ih je činilo nekonkurentnim u odnosu na zone gradova i općina u našem okruženju –  izjavio je Kralj.

U zadnjih godinu dana u moj ured je došlo više investitora, no nisam nikom od njih imao što ponuditi. Iako smo obavili razgovore s vlasnicima zemlje u našim zonama i s nekima od njih dogovorili potencijalne cijene prodaje zemlje, kada bismo investitora uputili prodavateljima, cijena zemljišta bi redovno narasla i investicije bi propale. Sada napokon dolazimo u poziciju da možemo kontrolirati cijenu zemljišta i direktno pregovarati s investitorima oko dolaska u Vrbovec – naveo je.

Isto zemljište bilo je do 2008. u vlasništvu Komunalca Vrbovec d.o.o. koji ga je u vrijeme dok uz zemljište nije prolazila asfaltna cesta, niti je imalo vodovod i kanalizaciju prodao za 936.750,00 eura. Grad Vrbovec danas isto zemljište sa boljom infrastrukturom kupuje po cijeni od 560.000,00 Eura – stoji u priopćenju.

Nama je jasno da smo kupnjom zemljišta napravili tek prvi korak prema dovođenju investitora u Vrbovec. Neće biti lako napuniti našu zonu i može se dogoditi da će na našoj zemlji još neko vrijeme rasti kukuruz. Ipak, ovim potezom stvaramo preduvjete za razvoj. Bez prvog koraka nema drugog, ni trećeg. Vrbovec se danas uključuje u borbu za investitore, od danas im i mi imao kaj ponuditi. Do sad smo mogli samo statirati, žaliti se i gledati kako drugi rade – rekao je gradonačelnik, dodavši da je Vrbovec izgubio deset godina.  – Da zemlja nije prodana 2008. godine tko zna što je sve na njoj moglo biti i koliko ljudi je moglo tu već raditi, umjesto u Njemačkoj ili Irskoj. Mi se danas nažalost vraćamo na pozicije na kojima smo davno bili. Za propalim vremenom nećemo žaliti. Vrbovec ide naprijed. Korak po korak – zaključio je Kralj.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime