Prigodni žig Šahovskog kluba PIK Vrbovec za pola stoljeća rada

0
Komunalac add

Šahovski klub PIK Vrbovec koji ove godine obilježava 50 godina djelovanja će na filatelistički način obilježiti svoj jubilej uporabom prigodnog poštanskog žiga koji će biti u uporabi 30. prosinca 2022. godine u vrbovečkoj pošti. U Hrvatskoj je od 1950. godine bilo više od stotinjak prigodnih poštanskih žigova kojima se afirmira šahovska igra i tematika. Međutim, velika većina šahovskih žigova odnosi se na šahovske olimpijade i međunarodne, državne i republičke šahovske turnire, dok je samo mali broj žigova bio posvećen šahovskim klubovima. Stoga će i šahovski vrbovečki žig biti u popularizaciji šaha ne samo na području Vrbovcu, nego i na hrvatskoj razini. ŠK PIK Vrbovec se tako pridružio vrbovečkim sportskim klubovima koji su svoje obljetnice obilježile u svijetu hrvatske filatelije. Kako diljem svijeta ima mnogo filatelista koji sakupljaju šahovska izdanja, nema nikakve dvojbe da će i vrbovečko filatelističko izdanje pronaći put do njihovih zbirki ili albuma. Šahovski prigodni žig je još jedan primjer promocije vrbovečkog sporta na hrvatskoj razini, ali i doprinosu obogaćivanja vrbovečke poštanske povijesti.

Vrbovečki šahisti poslije Drugog svjetskog rata započinju svestranije aktivnosti na popularizaciji tog drevnog sporta. Šahovske sekcije bile su osnovane u sportskim društvima čiji se rad počinje intenzivirati tijekom 1960-tih. U tom razdoblju, a i kasnije pojavljuju se momčadi iz mjesnih zajednica, općinskih institucija, tvorničke, omladinske i učeničke ekipe koje su uglavnom privremenog karaktera. Tako su svoje ekipe imali: PIK Vrbovec, Oprema, Dom narodnog zdravlja, ASSO Vrbovec, Centar Vrbovec, MZ Lukovo, ASSO Konak, Lonjica, Milicija, Gradip, Prosvjeta, Sloboda, Gimnazija Vladimir Nazor, Sud, Katastar, Poljotrg, Zrinski, Ulica Edvarda Kardelja, Ulica 7. svibnja itd.

Šahisti su u Vrbovcu organiziranu formu djelovanja dobili tek 1946. godine kada je u okviru FD Naprijed oformljena i šahovska sekcija. Kada je na godišnjoj skupštini NK Vrbovec 1953. godine donesena odluka da nogometni klub prerasta u Sportsko društvo Vrbovec potvrđeno je da će između inih sportskih sekcija djelovati i šahisti. U ŠK Vrbovec započelo se aktivno i organizirano igranje šaha 1957. godine. Klub je registriran kod Šahovskog saveza Hrvatske 1960., koji je djelovao do sredine 1960-tih, a potom dolazi do pasivnosti. U okviru SD Zrinski djeluje 1971. šahovska sekcija Zrinski koja igra i organizira šahovske turnire.

U Sportskom društvu Bratstvo MI PIK-a Vrbovec je 1964. godine pored ostalih sportskih sekcija formirana i šahovska, a za referenta je izabran Mato Vojnović. Šahisti povremeno sudjeluju tijekom 1960-tih na općinskim prvenstvima i prigodnim turnirima na kojima osvajaju i prva mjesta. Na inicijativu Zvonimira Kolmanića, Franje Koščevića, Zdravka Cerovskog, Milana Petrunića i Ivice Popovića konačno se 1972. ustrojava Šahovski klub PIK Vrbovec koji je registriran u Šahovskom savezu Hrvatske. Za prvog predsjednika izabran je Kolmanić, a potom su slijedili: Zvonko Kveštek, Franjo Koščević (više od 30 godina), a sada je toj poziciji Zvonimir Križanović. Do 1990-tih vrlo značajnu ulogu u okupljanju i vođenju mladih šahista odigrao je nastavnik I. OŠ Vrbovec i neumorni sportski djelatnik Lovro Pavešić, proglašen za najboljeg sportskog djelatnika u 1985., koji je animirao veliki broj djevojčica i dječaka koji su zavoljeli šah i nastavili razvijati svoj darovitost. Klub se 1972. započinje natjecati u 2. zagrebačkoj ligi, a već iduće godine plasira se u 1. zagrebačku ligu, a potom postaje član Zagrebačke regije itd. Za najboljeg sportaša općine Vrbovec proglašen je Darko Britvić 1976., Vlado Čaušević 1984., najbolji pionir Stjepan Krklec 1979. i Krešimir Križanović 1989., najbolji djelatnik Franjo Koščević 1988., najbolji sportski kolektiv 1987. i 1988. itd. ŠK PIK Vrbovec tradicionalno organizira brzopotezne turnire za Dan grada Vrbovca i na Turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime