Prigodni žig posvećen 110. obljetnici izgradnje peskovečke kapele

0
Komunalac add

Malo je do sada prigodnih maraka i žigova koji su bili posvećeni seoskim kapelama na području Hrvatske te oni predstavljaju rijetkost u hrvatskoj filateliji. Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku 29. listopada 2009. godine koja je bila posvećena 800. obljetnici kapele Sv. Martina pustinjaka u Podsusedu. Na hrvatskim dopisnicama nalazi se crkva Sv. Katarine u Malom Bukovcu iz 2010, crkva Sv. Juraj na Bregu iz 2013., župna crkva Sv. Roka u Draškovcu iz 2014. godine itd. Na jugoslavenskoj marci nalazi se župna crkva Sv. Marije Snježne u Belcu iz 1956. godine… Za vrijeme privremene okupacije Republike Hrvatske u razdoblju Republike Srpske Krajine bile su izdavane poštanske marke od 1993. do 1997. godine na kojima su se nalazile i pravoslavne crkve,kapele i manastiri u Baniji, Baranji, Dalmacijii Slavoniji.

Doduše, postoje hrvatski prigodni žigovi i prigodne marke na kojima se nalaze župne crkve u općinskim ili gradskim središtima. Prigodni žig koji je posvećen 110. obljetnici izgradnje peskovečke seoske kapele Majke Božje Karmelske i koji će biti korišten u Poštanskom uredu Vrbovec dana 15. srpnja 2022. godine predstavlja rijetkost u hrvatskoj filateliji.

Međutim, to nije prvi prigodni žig koji je posvećen crkvenim objektima na području Grada Vrbovca. Župna crkva Sv. Vida Mučenika bila je predstavljena dosada u vrbovečkim žigovima u četiri navrata i to dva puta u 2009. te po jednom u 2015. i 2018. godini. Prva kapela na vrbovečkom području bila je zabilježena u hrvatskoj filateliji 15. lipnja 2021. godine jer je prigodni žig bio posvećen 190. obljetnici izgradnje kapele Sv. Florijana u Vrbovcu.

Drugi prigodni žig bio je u uporabi 6. rujna 2021. godine kojim se obilježila 50. obljetnica izgradnje kapele Sv. Nikole Tavelića u Vrbovečkom Pavlovcu. Treći prigodni žig bio je korišten 24. rujna 2021. godine u vrbovečkoj pošti koji je bio posvećen 60. obljetnici izgradnje kapele Gospe Fatimske u Poljanskom Lugu.

Tri kapele iz Vrbovca, Vrbovečkog Pavlovca i Poljanskog Luga nalaze se u okviru Župi Sv. Vida Mučenika u Vrbovcu, dok se peskovečka kapela Majke Božje Karmelske nalazi u sastavu Župe Sv. Jurja u Rakovcu. Odaslane poštanske pošiljke 15. srpnja 2022. godine iz vrbovečke pošte, ukrašavat će prigodni poštanski žig sa slikom peskovečke kapele, koja spada među najstarije sakralne objekte na području Grada Vrbovca i rakovečke župe.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime