Prigodni žig kapela Gospa Fatimska u Poljanskom Lugu

0
Komunalac add

Vjernici i žitelji Poljanskog Luga su prije 60 godina izgradili kapelu koju su posvetili Gospi Fatimskoj. To je naziv, koji su katolici dali Blaženoj Djevici Mariji. Katolička crkva je službeno priznala ukazanja Blažene Djevice Marije iz 1917. godine u portugalskom gradu Fatimi. Na inicijativu Stjepana Zdenka Brezarića, koju je prihvatio Mjesni odbor Poljanski Lug na čelu s predsjednikom Dubravkom Heršakom, na filatelistički način će se obilježiti 60. obljetnica izgradnje kapelice.

Osim toga MO Poljanski Lug u suradnji s DVD Poljanski Lug će na svečani način obilježiti 60 godina izgradnje kapele Gospe Fatimske. U nedjelju 19. rujna 2021. u 11.30 sati služit će se sveta misa u kapeli. Poslije u vatrogasnom domu oko 13 sati počinje druženje uz domjenak, a poslije u 18 sati počinje velika zabava uz grupu MAX 5. Sve aktivnosti se provode u skladu s epidemiološkim mjerama.

Prigodni poštanski žig će biti u uporabi u poštanskom uredu Vrbovec 24. rujna 2021. godine. U idejnom rešenju prigodnog žiga, autor Stjepan Zdenko Brezarić, smjestio je sliku kapele  Gospe Fatimske. Ovo jed rugi prigodni žig u kojem se spominje ime Poljanskog Luga. Naime, prvi je bio korišten 19. svibnja 2021. godine u vrbovečkoj pošti koji je bio posvećen obilježavanju 20. obljetnice osnivanja ŠRD Štuka. Uz Vrbovec i Peskovec, Poljanski Lug je jedino vrbovečko mjesto koje je dva puta zabilježeno u hrvatskoj filateliji. Time je Poljanski Lug u hrvatskoj filateliji ostavio traga u tematskog filateliji na području sporta i religije – Katoličke crkve.

Mjesni odbor Poljanski Lug je u povodu korištenja prigodnog poštanskog žiga kapela Gospa Fatimska tiskao 30 prigodnih omotnica. Zbog male naklade to će prigodno izdanje biti rijetkost  u kolekcionarsko-filatelističkim krugovima. Nema nikakve dvojbe da će ovaj prigodni žig izazvati zainteresiranost među stanovnicima Poljanskog Luga, ali isto tako i među ljudima koji su se iselili iz rodnog sela. Pismovnu poštu iz Vrbovca 24. rujna 2021. godine će ukrašavati prigodni poštanski žig sa slikom kapele Gospe Fatimske, koji će tako biti lijepa promidžba Poljanskog Luga, na mnoge dospjele adresa primatelja u Hrvatskoj i svijetu. Ovaj prigodni poštanski žig nedvojbeno postaje sastavni dio zavičajne zbirke kod Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec i Narodne knjižnice Vrbovec, ali i dijelom vrbovečke poštanske povijesti.

Na kraju, ne treba smetnuti s uma da će ovo filatelističko izdanje biti interesatno i portugalskim filatelistima, a posebice kolekcionarima iz grada Fatime. Prema tome ne treba se čuditi, ako se na portugalskim filatelističkim izlošcima pojavi i vrbovečko pismo s prigodnim žigom od 24. rujna 2021. godine. I ovaj drugi prigodni poštanski žig, defitivno doprinosi filatelističkom prezentiranju Poljanskog Luga koji stvara svoju povijest tek nešto više od jednog stoljeća. Međutim, to je istodobno i promoviranje vrbovečke župe sv. Vida Mučenika, ali i Grada Vrbovca u svijetu filatelije.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime