Prigodni žig 50 godina kapele sv. Nikola Tavelić u Vrbovečkom Pavlovcu

0
Komunalac add

Prije 50 godina stanovnici Vrbovečkog Pavlovca su u središtu sela izgradili kapelukoju su posvetili prvom hrvatskom svecu Nikoli Taveliću,rođenom u Šibeniku, oko 1340. godine, koji je mučenički umro u Jeruzalemu 1391. godine.Na inicijativu Stjepana Zdenka Brezarića, koju je prihvatio Mjesni odbor Vrbovečki Pavlovec na čelu s predsjednikom Matijom Petrakom, na filatelistički način će se obilježiti 50. obljetnica izgradnje kapelice.

Prigodni žig će se koristiti u vrbovečkoj pošti 6. rujna 2021. godine. U idejnom rešenju prigodnog žiga, autor Stjepan Zdenko Brezarić, smjestio je sliku kapele sv. Nikole Tavelića koja dominira u središnjem dijelu žiga. Ovaj prigodni žig je šesti po redu u kojem se pojavljuju vrbovečki sakralni objekti. Prvi žig u kojem se prikazujevrbovečka župna crkva sv. Vida Mučenika bio je u uporabi 15. lipnja 2009. za proslavu 765. obljetnice Grada Vrbovca, drugi je bio 18. prosinca 2009. za božićni žig, četvrti 12. lipnja 2015. u povodu 12. nacionalne katoličke završnice malonogometne lige i četvrti 29. kolovoza 2018. u povodu obilježavanja 150. obljetnice smrti vrbovečkog župnika, prigodnog pjesnika i vjerskog pisca AlojzijaKristijanovića.Peti žig iz 15. lipnja 2021. odnosio se na obilježavanje 180. obljetnice izgradnje vrbovečke kapele sv. Florijana. Svi prigodni žigovi i prigodna izdanja bila su realizirana u suradnji s vrbovečkom župom i uz blagoslov župnika Zorana Grgića, osim žiga iz 15. lipnja 2009. koji je bio iznjedren u okviru Turističke zajednice grada Vrbovca i potporom direktorice Ane Bakar.

Ovo je ujedno i filatelistička promocija Vrbovečkog Pavlovca koji se prvi puta u pisanim povijesnim dokumentima spominje 1460. godine. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Vrbovečkom Pavlovcu je zabilježeno 398 stanovnika. U spomenu hrvatske filatelije će biti tako zabilježeno da je Vrbovečki Pavlovecod 2021. godine prisutan u najpoznatijom i najraširenijem hobiju na svijetu, poznat i po imenu „hobi kraljeva“.

Tako se i Vrbovečki Pavlovec pridružio vrbovečkim naseljima, poput Vrbovca, Lonjice, Peskovca,Pirakovca i Poljanskog Luga, koji su svoje obljetnice raznih udruga ili obljetnice rođenja ili smrti znamenitih osoba, društvena, sportska i ina zbivanja obilježavala na filatelistički način.Napomenimo da su prigodni žigovi bili u uporabi i u poštanskim uredima Dubrava i Preseka, ali i u poštanskom uredu Lonjica koji više ne radi od 2012. godine.

U povodu korištenja prigodnog žiga Mjesni odbor Vrbovečki Pavlovec je tiskao 30 prigodnih omotnica, koji je će zbog male naklade biti raritet u filatelističko-kolekcionarskim krugovima. Nema sumnje da će ovaj žig pobuditi pozornost među žiteljima Vrbovečkog Pavlovca kao i među primateljima pismovnih pošiljaka koje će krasiti otisnuti žig sa slikom kapele sv. Nikole Tavelića. Ovo filatelističko izdanje ulazi u korpus zavičajnih izdanja koja sakupljaju Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Narodna knjižnica Vrbovec.

Dakako, pri tome ne treba smetnuti s uma da će se za ovo izdanje zasigurno zainteresirati i šibenski filatelisti ili kolekcionari koji u svojem opusu interesa sakupljaju izdanja vezana za hrvatskog sveca Nikolu Tavelića. Tako u konačnici ovaj žig,osim što doprinosi u filatelističkom prezentiranju Vrbovečkog Pavlovca, nedvojbeno ulazi u poštansku vrbovečku baštinu, ali generalno promovira vrbovečku župu sv. Vida Mučenika i Grad Vrbovec u svijetu filatelije.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime