Prigodni žig 40. godina „Kaj su jeli naši stari“

0
Komunalac add

Turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ je kroz 40 godina održavanja od jedne, male i lokalne smotre jela narasla u gastronomsku prepoznatljivost Zagrebačke županije, ali i u hrvatskim okvirima. Oplemenjene inačice lokalnih pučkih jela sve više doprinose raznolikosti turističke ponude i predstavljaju identitet kraja iz kojeg potječu. Upravo je vrbovečka manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ dala poseban obol na očuvanju starih tradicionalnih jela vrbovečkog podneblja. Manifestacija je u gastronomskom i turističkom smislu iznjedrila mnoge kreativne ideje, inicijative i misli na promociji vrbovečkih starinskih jela. Tiskane su kuharice, razglednice, zastavice, značke, privjesci i drugi razni oblici memorabilije posvećene jelima vrbovečkog podneblja. Između ostalog, gastronomska vrbovečka manifestacija je zabilježena i u svijetu hrvatske filatelije. Prisutna je u 8 prigodnih žigova „Kaj su jeli naši stari“ te promovira i Grad Vrbovec u filatelističkom svijetu. Svaki od tih prigodnih žigova ima svoju priču i poslanje, a ovogodišnji prigodni žig bit će u upotrebi u petak, 27. kolovoza u poštanskom uredu Vrbovec prema idejnom rješenju vrbovečkog filateliste Stjepana Zdenka Brezarića.

Pa evo nekoliko filatelističkih zanimljivosti vezanih za prigodne žigove koje su pratili  manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“. Prvi prigodni žig bio je korišten 26. kolovoza 2005. godine u povodu 25. obljetnice manifestacije. Autor žiga je Ivan Librić iz Zagreba koji je u idejnom rješenju koristio logo manifestacije. U to doba je direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca bila Ana Bakar, koja je podržala filatelističke inicijative posvećene promociji vrbovečke starinske hrane, a tu je tradiciju nastavila i sadašnja direktorica Jasna Benedik.

Drugi prigodni žig bio je u uporabi 29. kolovoza 2009. glede održavanja 29. po redu manifestacije. Tada je u prostorijama vrbovečke pošte bila organizirana filatelistička izložba pod nazivom „Hrvatska gastronomija“. Na 8 vitrina svoje izloške su izložili članovi Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije iz Zagreba: Stjepan Zdenko Brezarić „Kaj su jeli naši stari“ (12 listova), Srđan Čermak „Hrvatska hrana“ (12 listova) iz Novog Čiča i Ivan Librić „Hrana na markama“ (24 lista).

U trećem prigodnom žigu u idejnom rješenju nalaze se gibanice, orehnjača i makovnjača, tradicionalne slastice vrbovečkog kraja kojim su bile žigosane pismovne pošiljke 23. kolovoza 2013. godine.

U četvrtom prigodnom žigu iz 29. kolovoza 2014. godine dominira tanjur i beštek, a u tekstualnom dijelu napisano je ime jednog od najpoznatijih vrbovečkih jela – vrbovečka pera.

Uz održavanje 35. obljetnice manifestacije u idejnom rješenju petog prigodnog žiga iz 28. kolovoza 2015. godine u središnjem fokusu je ponovo bio prikazan logo i ime kulinarske smotre.

U šestom prigodnom žigu iz 24. kolovoza 2018. godine, kao idejno rješenje, poslužila je poznata vrbovečka pera. Godine 2015. potekla je inicijativa da se proizvod vrbovečka pera zaštiti znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta pa je iste godine osnovana Udruga Pera iz Vrbovca. Tu je inicijativu podržao dio žena iz vrbovečkih udruga, Srednja škola Vrbovec, jedan ugostitelj s područja Vrbovca i Turistička zajednica Grada Vrbovca. Ipak po vrbovečkim selima postoje razne nijanse kod pripreme pera pa je tako peskovečka i lonjička pera nalik na pizzu, vrlo tanke kore i nadjeva. U filatelističkom svijetu ovaj je žig zanimljiv i poseban jer se u prigodnom žigu potkrala pravopisna greška koju nije uočio ni sam idejni autor Stjepan Zdenko Brezarić, a niti nadležni službenici iz Hrvatske pošte.

Sedmi prigodni žig je posvećen gulašu, domaćoj hrani ne samo vrbovečkog podneblja nego općenito hrvatske tradicionalne kuhinje, a koji se koristio u poštanskom uredu Vrbovec 23. kolovoza 2019. godine.

Teško je istaknuti na prigodnom žigu bogatstvo boja, okusa i mirisa vrbovečkih jela pa je to uvijek bio filatelistički izazov u kreiranju žigova. Žigovi su dizajnirani u kružnom, ovalnom i kvadratnom obliku. Neki su uspjeli više, a neki manje, ali svi su oni usmjereni na prezentiranje enogastronomske i turističke vrbovečke ponude. Osim prigodnog žiga iz 2005. godine sve druge prigodne žigove autorski potpisuje Stjepan Zdenko Brezarić. Uz sve prigodne žigove TZG Vrbovca tiskala je i prigodna izdanja koja su postala dio izložaka posvećenih na temu gastronomije ne samo u Hrvatskoj nego i u međunarodnim okvirima. Naime, od 2005. godine mnoga vrbovečka pisma, razglednice i čestitke pronosile su ime jedne od najvećih turističkih manifestacija Zagrebačke županije ne samo po raznim hrvatskim, nego i po europskim i svjetskim adresama. Filatelistička izdanja su postala dio turističkog suvenira vrbovečke manifestacije, a filatelistička zbivanja su se uvijek održavala petkom. Ona su bila uvod u svečana otvaranja manifestacije, prezentiranja jela naših baka i djedova i u sva kulturna, umjetnička, zabavna i sportska zbivanja tijekom zadnjeg vikenda mjeseca kolovoza u gradu Vrbovcu.

 

Zdenko Brezarić

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime