Prigodni žig – 110. obljetnica rođenja hrvatskog veterinara Josipa Kralja

0
Komunalac add

Lonjica ponosno ističe da je tijekom svoje povijesti iznjedrila mnoge intelektualce koji su pronijeli ime svog rodnog mjesta u hrvatskim, jugoslavenskim i međunarodnim okvirima. Istodobno to je rijetko selo s područja grada Vrbovca koje obilježava obljetnice svojih velikana. Tako se Lonjica prisjetila i 110. obljetnice rođenja hrvatskog veterinara dr. sc. Josipa Kralja, koji je rođen u Lonjici, 22. ožujka 1912., a preminuo u Zagrebu, 19. travnja 1991. Obljetnica će biti obilježena na filatelistički način. Inicijativu za uporabu prigodnog žiga u spomen Josipu Kralju pokrenuo je vrbovečki filatelist Stjepan Zdenko Brezarić, a prihvatila ju je Udruga za promicanje kulture Dud iz Lonjice, na čelu s predsjednikom Markom Antolkovićem.

Josip Kralj je bio profesor Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu, ali je većinu svoje znanstvene karijere ostvario na Veterinarskom fakulteta Sveučilišta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Ovo je drugi prigodni žig posvećen jednom Lonjičanu. Prvi prigodni žig u vrbovečkoj pošti bio je posvećen 5. srpnja 2021. godine profesoru i doktoru znanosti veterine Milanu Kralju. I ovaj prigodni žig će najviše razveseliti sve stanovnike Lonjice, a to je istodobno promocija grada Vrbovca i generalno veterinarske znanosti u hrvatskoj filateliji.

Pored Josipa Kralja i Milana Kralja u Lonjici je rođen i treći doktor veterinarske znanosti Josip Ivoš (Lonjica, 21. listopada 1912. – Zagreb, 24. studenog 1988.).  Svi su dali velik doprinos u razvoju hrvatskog veterinarstva. Napomenimo na kraju, da su mnogi Lonjičani slijedili njihov primjer te diplomirali na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sve pismovne pošiljke od pisma, razglednica, čestitki i dopisnica koje će tog dana biti poslane iz Poštanskog ureda 10340 Vrbovec, ujedno će predstavljati i spomen na znanstveni doprinos Josipa Kralja u hrvatskom veterinarstvu i na području Bosne i Hercegovine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime