Prigodni žig – 100. obljetnica rođenja hrvatskog veterinara Milana Kralja

0
Komunalac add

Stanovnici Lonjice ponosno iskazuju da je to selo u kojem su rođeni brojni intelektualci koji su pronijeli ime svog rodnog mjesta u hrvatskim, jugoslavenskim i međunarodnim okvirima. Istodobno to je selo koje obilježava obljetnice svojih velikana. Tako će se na filatelistički način obilježiti 100. obljetnica rođenja hrvatskog veterinara dr. sc. Milana Kralja, koji je rođen u Lonjici 5. srpnja 1921., a preminuo 18. kolovoza 1994. u Zagrebu. Inicijativu za uporabu prigodnog žiga u spomen Milanu Kralju pokrenuo je vrbovečki filatelist Stjepan Zdenko Brezarić, a koju je prihvatila Udruga za promicanje kulture Dud iz Lonjice.

Milan Kralj je bio profesor Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu koji je osnovao Centar za peradarstvo i bio njegov predstojnik. Ovo je prvi prigodni žig koji je posvećen jednom Lonjičaku, odnosno prvom doktoru znanosti s vrbovečkog područja. Prigodnim žigom kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja Milana Kralja je naročito razveselio žitelje Lonjice koja je na taj način ušla u svijet hrvatske filatelije.

U Lonjici su pored Milana Kralja u razvoju hrvatskog veterinarstva svoj doprinos dalijoš dr. sc. Josip Ivoš(Lonjica, 21. listopada 1912. – Zagreb, 24. studenog 1988.) idr. sc. Josip Kralj (Lonjica, 22. ožujka 1912. – Zagreb, 19. travnja 1991.), ali i mnogi Lonjičani koji su diplomirali na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sva pošta, pisma, razglednice, čestitke i druge pošiljke koja će tog dana biti odaslana iz poštanskog ureda 10340 Vrbovec,ujedno će predstavljati i spomen na znanstveni doprinos Milana Kralja hrvatskom veterinarstvu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime