Prigodni poštanski žig za 40 godina rada vrbovečkog ŠRD Amur

0
Komunalac add

Športsko ribolovno društvo Amur iz Vrbovca trajno će ostati zabilježeno u hrvatskoj filateliji kao prvo slatkovodno športsko ribolovno društvo u Hrvatskoj koje je na filatelistički način obilježilo 40. obljetnicu djelovanja. ŠRD Amur osnovan je 11. veljače 1981. godine kada se dio članova odvojio od ŠRD Črnec i započeo s radom na jezeru Bajer u Martinskoj Vesi. Ovim se prigodnim žigom ujedno popularizira ribolov na slatkovodnim površinama od rijeka, potoka do jezera. Međutim, isto tako se šalju poruke zaštite čovjekovog okoliša i močvarnih područja kojih jednim manjim dijelom ima i na području Grada Vrbovca.

U prigodnom žigu prikazan je logo ŠRD-a Amur u kojem se nalazi riba amur (Ctenopharyngodonidella) po kojoj je društvo i nazvano. Amur je riba iz porodice šarana kojem je prirodno prebivalište sibirska rijeka Amur i neke kineske rijeke. Spada u krug slatkovodnih ruba ukusnog mesa. Prema prehrani je biljožder koji naraste i do 1 m i težine do 25 kg. U prehranu mu spada nadvodno i podvodno bilje, trstika, rogoz, vrbovo lišće, ubačena svježa djetelina i stabljike kukuruza. Amur spada u riblje vrste kojim su poribljeni neki naši ribnjaci kao što je upravo i vrbovečko jezero Bajer.

Ovaj će žig posebno razveseliti filateliste ihtiologe, ali i sportske tematičare u čijim će zbirkama završiti i vrbovečki žig ŠRD-a Amur. Prigodni žig koji će ukrasiti pisma, razglednice ili druge pošiljke ujedno je i promidžba rada ŠRD-a Amur ne samo u Hrvatskoj nego i na raznim adresama država svijeta kuda su upućene.

Ranije su u Vrbovcu svoje sportske obljetnice ili ina sportska događanja na filatelistički način obilježili: Nogometni klub PIK Vrbovec (1999.) / Vrbovec (2009. i 2014.), veterani Vrbovec (2012. i 2016.), XXI. zimske olimpijske igre (2010.), Teniski klub Vrbovec (2012.), Nogometne kvalifikacije grupa 6 Hrvatska – Srbija Europsko prvenstvo za žene (2012.), Planinarsko društvo Vrbovec (2015.), Katolička malonogometna liga 12. nacionalna završnica (2015.), Nogometni klub Gaj (2016.), Ženski nogometni klub Vrbovec (2017), 5. međunarodni nogometni turnir „Pikolo 2017.“ (2017), Zvonimir Štanfel sportski pregalac i kroničar Vrbovca (2017.), Sportski djelatnik i novinar Čedomil Drvenkar (2019.) i Nogometni klub Lonja (2020.).

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime