Prigodni poštanski žig za 20 godina rada ŠRD Štuka iz Poljanskog Luga

0
Komunalac add

Športsko ribolovno društvo Štuka iz Poljanskog Luga je drugo slatkovodno športsko-ribolovno društvo u Hrvatskoj koje je na filatelistički način obilježilo 20. obljetnicu djelovanja. ŠRD Štuka osnovano je 19. svibnja 2001. godine koje raspolaže i skrbi o 13 većih i manjih jezera na području Poljanskog Luga. Osim toga prigodnim žigom se također radi na promidžbi sportskog ribolova na slatkovodnim vodama od jezera, potoka do rijeka.

U prigodnom žigu prikazana je štuka (Esox lucius)po kojoj je društvo i prozvano. Štuka je slatkovodna riba koštunjača iz porodica štukâ (Esocidae), duga do 1,8 m i teška do 35 kg. Mrijesti se u proljeće, u plićoj vodi. Spolno zrela s 2,5 do 3,5 godine. Spada u izrazito grabežljivu, agresivnu i samotnu riblju vrstu. Prehrana je: riba, mlade ptice močvarice, žabe i vodeni voluhari. Nastanjuje različita staništa, od dubokih hladnih jezera, toplih plitkih bara pa do muljevitih rijeka. Jako je raširena u sjevernom umjerenom području Europe, u rijekama Sibira i Sjeverne Amerike. Nema je na Pirinejskom poluotoku, u južnoj Italiji, na Islandu, na Farskim Otocima i na području uz Bijelo more. U privrednom značenju je omiljena hrana. Štuka se postavlja u ribnjake jer sprečava veću pojavu neželjenih riba, a šarane npr. tjera na brže kretanje.

Ovim žigom obogaćena je vrbovečka filatelistička zbirka, koji istodobno doprinosi i promociji samog Poljanskog Luga na filatelističkom hrvatskom zemljovidu. Uz sportske tematičare, ovaj žig će biti izuzetno prihvaćen među filatelistima ihtiolozima, u čijim će kolekcijama završiti i vrbovečki žig ŠRD-a Štuka.

Pisma, razglednice i druge poštanske pošiljke, koje će biti žigosane prigodnim žigom 19. svibnja 2021. godine u poštanskom uredu Vrbovec, ujedno su i promocija 20 godišnjeg uspješnog rada ŠRD-a Štuka, kako širom Hrvatske tako i na raznim adresama mnogih država svijeta kuda će biti odaslane. ŠRD Štuka tiskalo je prigodne omotnice koje će biti podijeljeno među članovima i poslane na razne adrese sportskih društava i zaljubljenika u sportski ribolov na slatkovodnim vodama.

Vrbovečki ŠRD Amur je prvo slatkovodno športsko ribolovno društvo u Hrvatskoj koje je 11. veljače 2021. godine na filatelistički način obilježilo svoju 40. obljetnicu djelovanja. Tako su se ŠRD Amur i ŠRD Štuka prometnuli u pionire filatelističkog obilježavanja svojih obljetnica, koje su ušle u temu hrvatskog sporta u hrvatskoj filateliji.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime