Prigodni poštanski žig DVD-a Vrbovec

0
Komunalac add

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Vrbovcu osnovano je 2. srpnja 1882. godine te je najstarija udruga na području grada Vrbovca. DVD Vrbovec je zaslužan za razvoj vatrogastva u vrbovečkom kraju. Međutim, isto tako su vrbovečki vatrogasci doprinosili tijekom 140 godina u društvenom, kulturnom, humanitarnom i javnom životu općine/grada Vrbovca.

DVD Vrbovec je 140. obljetnicu najprije obilježio izložbom u Narodnoj knjižnici Vrbovec te svečanom sjednicom 11. lipnja 2022. godine u Restoranu Marija. Završno obilježavanje velike vatrogasne obljetnice biti će 4. srpnja 2022. godine korištenjem prigodnog poštanskog žiga DVD-a Vrbovec u vrbovečkoj pošti. Tako će i stožerno društvo Vatrogasne zajednice grada Vrbovca pronaći svoje mjestu u svijetu hrvatske filatelije.

Iako je bio ranije podnijet zahtjev za uporabom prigodnog žiga točno na datum osnivanja DVD-a Vrbovec, u subotu 2. srpnja 2022. godine, to je u početku bilo prihvaćeno, ali je naknadno Hrvatska pošta donijela odluku da vrbovečka pošta neće raditi subotama u ljetnom razdoblju. Zanimljivost ovog žiga je što se u idejnom rješenju nalazi pečat društva iz 19. stoljeća, kojeg je dizajnirao Stjepan Zdenko Brezarić.

Ovo je 4. vatrogasni žig s vrbovečkog područja koji će sigurno izazvati pozornost među brojnim kolekcionarima i filatelistima diljem Hrvatske i svijeta, koji sakupljaju razne predmete i filatelistička izdanja na temu vatrogastva. Prvi su svoje obljetnice na filatelistički način obilježili članovi DVD-a Peskovec i to 2007. i 2017. godine, te DVD Pirakovec 2016. godine.

DVD Vrbovec je uz uporabu prigodnog žiga tiskao i 100 prigodnih razglednica koje će 4. srpnja 2022. godine biti odaslane na razne adrese diljem Hrvatske i inozemstva, podijeliti se među članovima, a jedan će mali dio završiti u arhivi društva.

 

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime