Prigodni poštanski žig Čedomilu Drvenkaru

0
Komunalac add

U prijašnjim vremenima zaljubljenici u Vrbovec utirali su putove na mnogim područjima rada, stvarali afirmativno ozračje i doprinosili preobrazbi ruralne sredine u moderno općinsko središte kako Vrbovca tako i njegove okolice. Čedomil Drvenkar pripada u skupinu rijetkih osoba entuzijasta i vizionara koji se krajem 1950-tih godina kao angažirani društveno-sportski pregalac uključio u stvaranje moderne vrbovečke povijesti na mnogim područjima djelovanja od društvenog, javnog pa do sportskog, mijenjajući tada staromodne stereotipe i krčeći prolaze prema progresivnim mijenama hrvatskog društva.

Shodno navedenome NK Vrbovec i Hrvatsko društvo olimpijske filatelije iz Zagreba iniciralo je uporabu prigodnog poštanskog žiga u povodu obilježivanja 40. obljetnice smrti Čedomila Drvenkara, hrvatskog sportskog novinara, društvenog i javnog djelatnika općine Vrbovec.

Čedomil Drvenkar rođen je 24. siječnja 1936. u Gospiću kao najstarije dijete i sedmeročlanoj obitelji, oca Mirka, rodom iz Vrbovečkog Pavlovca i majke Olga r. Kravaica iz Bjelovara. Obitelj Drvenkar se za vrijeme Drugog svjetskog rata doselila u Vrbovec. Čedomil je maturirao u bjelovarskoj gimnaziji, a kasnije je izvanredno studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je studij priveo kraju, ali nije diplomirao.

Radio je u Općinskom Sudu Vrbovec u Zemljišno-knjižnom odjelu (gruntovnici), a potom u Općini Vrbovec kao referent za opća i pravna pitanja. Obavljao je mnoge dužnosti u sportskom i javnom životu općine Vrbovec. U novinarskom radu bio je dopisnik zagrebačkog Vjesnika, Večernjeg lista i Sportskih novosti. Jedan je od osnivača i član prve redakcije vrbovečke Komune, pokretač emisije o sportu na Radio Vrbovcu i prvi sportski novinar s vrbovečkog područja.

U bogatom društvenom djelovanju obavljao je razne dužnosti: predsjednika Saveza za fizičku kulturu općine Vrbovec, predsjednika SIZ-a za informiranje općine Vrbovec, člana Konferencije SOFK-e Hrvatske, člana Republičkog SIZ-a fizičke kulture Hrvatske, člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza općina Vrbovec, člana Uprave NK Vrbovca/SD Zrinski, člana Općinskog Sindikalnog odbora Vrbovec itd. Kao član Uprave NK Vrbovca okupljao je mlade sportaše, sa njima se rado družio, savjetovao i upućivao u vrijednosti sporta. Vrbovečki kolekcionar koji je sakupljao građu o sportu, društvenim zbivanjima, svekolikim kulturnim i javnim manifestacijama. Njegov samoprijegorni, samozatajni, ali i konstruktivni društveni rad nije ostao nezabilježen pa je primio visoka društvena priznanja: priznanje SOFK-e Hrvatske, Zlatnu plaketu sporta općine Vrbovec, Spomenicu oslobođenja Vrbovec sa srebrnim klasovima, Spomenicu oslobođenja Vrbovec s brončanim klasovima itd. Proglašen je za sportskog djelatnika općine Vrbovec za 1977. godinu. Njegov život je tragično okončan u naponu stvaralačke i životne snage u 43-toj godini života 14. srpnja 1979.

U siječnju 1980. u Vrbovcu je organiziran 1. turnir u malom nogometu, koji je kasnije preimenovan u memorijalni malonogometni turnir Čedomil Drvenkar, koji je po tom imenu poznat diljem nogometne Hrvatske. Prigodni poštanski žig dizajnirali su Vrbovčani Miroslav Barić i Stjepan Zdenko Brezarić. U poštanskom uredu Vrbovec prigodni žig će biti u uporabi 15. srpnja 2019. u kojem će biti izvršena promocija prigodne omotnice i žiga u 17,30 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime