Prigodni poštanski žig 30. obljetnice 51. samostalne bojne Vrbovec

0
Komunalac add

Na inicijativu predsjednika Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec, Marijana Plahutara i predsjednika Hrvatskog časničkog zbora na državnoj razini, Branka Gačka, proslava 30. obljetnice formiranja 51. samostalne bojne ZNG-a Vrbovec obilježiti će se i na filatelistički način. Naime, prigodni poštanski žig posvećen 51. samostalnoj bojni Vrbovec bit će u uporabi 28. prosinca 2021. godine u vrbovečkoj pošti. Autor prigodnog žiga je Stjepan Zdenko Brezarić. U idejnom rješenju žiga nalaze se slike pripadnika 1. voda 1. satnije 51. samostalne bojne Vrbovec, Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, koji su poginuli 28. prosinca 1991. godine u mjestu Gornja Subocka.

Napomenimo, da je organizacijsko-ustrojbenom zapovjedi od 29. srpnja 1991. ustrojena je i 51. samostalna bojna ZNG Vrbovec koja je ove godine proslavila 30 godina osnutka postrojbe. Pripadnici vrbovečke bojne sudjelovali su u rujnu 1991. u oslobađanju vojnog strelišta „Bosna“ u Vrbovcu, te u pripremama i izvlačenju topničko-raketnog streljiva i ine vojne opreme iz skladišta u Prečecu, blokadi i oslobađanju vojarne i skladišta Široko Brezje u Križevcima, u oslobađanju vojarne u Varaždinu, blokadi i oslobađanju vojarne u Bjelovaru, sudjelovanje u neprekidnoj protuzračnoj obrani vrbovečkog kraja s težištem na PZO zaštiti industrijske zone te u suradnji s pripadnicima MUP-a sudjelovali u provedbi zadaća na nadzorno-blokadnim punktovima na području tadašnje općine Vrbovec.

Bojna je od sredine prosinca 1991. do demobilizacije u srpnju 1992. pod zapovijedanjem Zapovjedništva Operativne grupe Posavina bila borbeno angažirana na području Zapadne Slavonije (područje Novska, Subocke, Lipika, Jasenovca). Kroz postrojbu je prošlo 1024 pripadnika, život su izgubila 2 pripadnika, a ranjeno 11 članova vrbovečke bojne. Ratni zapovjednici bili su brigadiri Branko Gačak i Sandi Knežević.

Hrvatski časnički zbor Vrbovec je tiskao 100 prigodnih omotnica koje će biti podsjetnik na sudjelovanje Vrbovčana u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Podsjetimo, da je ovo drugi prigodni žig kojim se na filatelistički način obilježila vrbovečka bojna. Prvi je bio u uporabi 27. kolovoza 2016. u poštanskom uredu Vrbovec kada je bila proslava 25 godina bojne. U okviru Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec ovo je iznjedreni šesti prigodni žig, koji se odnosi na Hrvatski domovinski rat, a žigovi su još bili posvećeni obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije (2016.), Danu žrtve i tragedije Vukovara i Škabrnje (2018. i 2020.) te „Krvavi Uskrs“ (2021.)

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime