Prigodni blok i žigovi Zrinski i Frankopan u Zagrebu, Čakovcu, Ozlju i Vrbovcu

0
Komunalac add

Hrvatska pošta u suradnji s Hrvatskom poštom Mostar izdaje 30. travnja 2021. godine prigodni blok posvećen 350. obljetnici pogibije Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana. Zajedničko izdanje ostvareno je u suradnji s Hrvatskom povijesnim muzejom. Motiv na bloku je slika hrvatskog slikara Otona Ivekovića „Oproštaj Zrinskog od Katarine“. Blok čine dvije marke vrijednosti 6,50 kuna. Dizajnersko rješenje bloka uradila je zagrebačka slikarica i dizajnerica Sabina Rešić. Veličina marki je 35,50 mm x 29,82 mm, odnosno bloka 112 mm x 73 mm. Zupčanje je kutijasto, 14. Blokovi su tiskani u tehnici višebojnom ofsetu u zagrebačkoj tiskari AKD d.o.o.. Naklada je 25 000 blokova. Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Ovaj prigodni blok bit će popraćen čak s 4 prigodna žiga 30. travnja 2021. godine. Od toga se jedan odnosi na žig prvog dana, koji će biti u uporabi u zagrebačkoj pošti u Branimirovoj ulici, uz omotnicu prvog dana. Ostala tri žiga biti će korišteni u poštanskim uredima Čakovec, Ozalj i Vrbovec, u gradovima koji se ponose povijesnim nasljeđem najistaknutijih i najutjecajnijih aristokratskih obitelji Hrvatske Kraljevine, Zrinskih i Frankopana. Autor čakovečkog žiga je Dino Murić iz Bednje, a ozaljskog i vrbovečkog Stjepan Zdenko Brezarić.

Prigodni blok, FDC i prigodni žigovi će biti neizostavni dio fundusa Hrvatskoj povijesnog muzeja, Muzeja Međimurja, Zavičajnog muzeja Ozalj i Zavičajne zbirke Vrbovec. Međutim, prigodni blok Zrinski i Frankopan će sigurno svoje mjesto pronaći i u Zavičajnoj zbirci Klanjec. Naime, Oton Iveković je rođen u Klanjcu 17. travnja 1869. u kojem je preminuo 4. srpnja 1939. godine.

Ova sva prigodna izdanja imaju posebnu težinu za Grad Vrbovec u kojem je 6. lipnja 1621. godine rođen hrvatski ban, vojskovođa i književnik Petar IV. Zrinski. Petar je u jesen 1664. godine pristupio je uz brata Nikolu VII. protuhabsburškoj uroti. Poslije smrti brata Nikole, 24. siječnja 1665. godine bio je imenovan hrvatskim banom, ali je u tu čast bio uveden tek potkraj 1668. godine Nakon sloma neuspjele urote usmjerene protiv habsburškog apsolutizma uhićen je zajedno s Franom Krstom Frankopanom te pogubljen u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Također posebnu težinu navedena filatelistička izdanja imaju i za Grad Ozalj i Općinu Bosiljevo. Naime, hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Fran Krsto Frankopan rođen je u Bosiljevu 4. ožujka 1643. godine. Pored navedenoga ova izdanja nedvojbeno će pronaći put i do kolekcionarskih i filatelističkih zbirki tematičara koji sakupljaju razni materijal vezan u obitelji Zrinski i Frankopan.

Vrbovečki prigodni žig oživotvoren je uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec koje  godinama djeluje na filatelističkom obilježavanju i promoviranju najznačajnijih obljetnica iz vrbovečkog društvenog, kulturnog i javnog života. Napomenimo samo, da je prije 10 godina Turistička zajednica grada Vrbovca u suradnji s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije iz Zagreba, iniciralo uporabu vrbovečkog prigodnog žiga 340 godina pogibije Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana. HDOFM je ujedno 30. travnja 2011. godine organizirao filatelističku izložbu „Zrinsko-frankopanska urota“ u vrbovečkoj pošti.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime